Promocija knjige u Generalnom konzulatu Mađarske | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Promocija knjige u Generalnom konzulatu Mađarske

U prostorijama konzulata Mađarske u Subotici predstavljeno je 26 svesaka monografije Šamu Borovskog „Županije i gradovi Mađarske”.

Mađarska vlada reizdala je ovu ediciju kako bi mađarsko stanovništvo upoznala sa istorijom županija i kulturnom tradicijom.

Knjiga će doprineti jačanju nacionalnog znanja i svesti o pripadnosti. Iz ovih svesaka može se više saznati i između ostalog, o nekadašnjim županijama i gradovima na jugu – rekao je Janoš Babič, generalni konzul Mađarske u Subotici. „Ukupno 120 primeraka ovih 26 svesaka, dakle celokupna edicija, predata je i upućena izuzetnim obrazovnim i kulturnim institucijama, gimnazijama za razvoj talenata, arhivima, a biće dostupna i širim krugovima" rekao je Janoš Babič, generalni konzul Mađarske u Subotici.

Prvi primerak ove edicije preuzeo je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Verujem da je vreme pokazalo da je ova monografija preživela sve teške periode. Prva sveska je objavljena u godini milenijuma, a 2014. godine se pojavila celokupna edicija".

Pisac edicije Šamu Borovski je poreklom iz Vojvodine, rođen je u Karavukovu. Ne samo da možemo da budemo ponosni na to, nego i budućim pokolenjima treba da prenesemo ovakvo i ovom slično nasleđe, zaključio je Jene Hajnal.

Izvor: Pannon RTV