Промоција књиге у Генералном конзулату Мађарске | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Промоција књиге у Генералном конзулату Мађарске

У просторијама конзулата Мађарске у Суботици представљено је 26 свесака монографије Шаму Боровског „Жупаније и градови Мађарске”.

Мађарска влада реиздала је ову едицију како би мађарско становништво упознала са историјом жупанија и културном традицијом.

Књига ће допринети јачању националног знања и свести о припадности. Из ових свесака може се више сазнати и, између осталог, о некадашњим жупанијама и градовима на југу – рекао је Јанош Бабич, генерални конзул Мађарске у Суботици.  „Укупно 120 примерака ових 26 свесака, дакле целокупна едиција, предата је и упућена изузетним образовним и културним институцијама, гимназијама за развој талената, архивима, а биће доступна и ширим круговима" рекао је Јанош Бабич, генерални конзул Мађарске у Суботици.

Први примерак ове едиције преузео је Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета: „Верујем да је време показало да је ова монографија преживела све тешке периоде. Прва свеска је објављена у години миленијума, а 2014. године се појавила целокупна едиција".

Писац едиције Шаму Боровски је пореклом из Војводине, рођен је у Каравукову. Не само да можемо да будемо поносни на то, него и будућим поколењима треба да пренесемо овакво и овом слично наслеђе, закључио је Јене Хајнал.

Извор: Pannon RTV