Višeličje multikulturalizma – za ili protiv | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Višeličje multikulturalizma – za ili protiv

U Novom Sadu postoji 26 nacionalnih zajednica. Oni predstavljaju skup vrednosti koje su bile cilj uspostavljanja Evropske unije – čulo se na forumu građana održanom u Novosadskom pozorištu.
Suživot autohtonih nacionalnih zajednica u Vojvodini je pozitivan primer multikulturalizma, međutim u Evropi se odvijaju procesi asimilacije – naglasili su predstavnici SVM na forumu građana održanom u Novom Sadu. Kampanja povodom izbora za Evropski parlament održana je pod nazivom “Stečaj multikulturalizma”.

Član IO MNS Čaba Paško je između ostalog naglasio značaj programa ekonomskog razvoja i programa podrške porodici. „Dolaze do izražaja takve vrednosti koje su tokom 2000 godina definisale sadašnje lice Evrope, koje ne želimo razblažiti, ne želimo zameniti ili ustupiti prostor drugim svetskim religijama i kulturama, da bi ovde dominirali.”

Koncept sadašnjeg multikulturalizma prihvaćenog od strane Evropske unije ne treba mešati sa statusom autohtonih nacionalnih zajednica tipičnih multietničkih društava – istakla je na događaju Anamaria Viček državni sekretar za obrazovanje (SVM): „Multikulturalizam koji pokušavaju da nam nametnu je za mene lažni multikulturalizam, kad se priroda, običaji, jezik i kultura jednog naroda prisiljava drugom narodu. To nije multikulturalizam, to je proces asimilacije u kome je uglavnom manjina ta koja se stapa i nestaje. To je ono što za Vojvođanske Mađare nije prihvatljivo.”

Vojvođanski kandidat liste Fides-KDNP Andor Deli i Savez vojvođanskih Mađara imaju važnu ulogu u pristupanju Srbije EU – naglasila je na skupu Elvira Kovač, narodni poslanik u srpskom parlamentu i potpredsednik SVM. „Bez obzira na aspekt pridruživanja Srbije EU, nije svejedno kako će izgledati novi sastav Evropskog parlamenta i sastav Evropske komisije i da li će biti proširenja. Jasno je da je Mađarska na čelu, znači apeluje na ubrzavanje proširenja.”

Na adrese mađarskih dvojnih državljana u Vojvodini glasački listići stižu do 10.maja. Koverte sa popunjenim podacima moraju biti dostavljene do 26.maja Nacionalnoj izbornoj kancelariji u Mađarskoj odnosno stranim predstavništvima. Aktivisti SVM-a pomagaće u sprovođenju glasanja – dodala je ona.

Izvor: Pannon RTV