Вишеличје мултикултурализма – за или против | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Вишеличје мултикултурализма – за или против

У Новом Саду постоји 26 националних заједница. Они представљају скуп вредности које су биле циљ успостављања Европске уније – чуло се на форуму грађана одржаном у Новосадском позоришту.
Суживот аутохтоних националних заједница у Војводини је позитиван пример мултикултурализма, међутим у Европи се одвијају процеси асимилације – нагласили су представници СВМ на форуму грађана одржаном у Новом Саду. Кампања поводом избора за Европски парламент одржана је под називом “Стечај мултикултурализма”.

Члан ИО МНС Чаба Пашко је између осталог нагласио значај програма економског развоја и програма подршке породици. „Долазе до изражаја такве вредности које су током 2000 година дефинисале садашње лице Европе, које не желимо разблажити, не желимо заменити или уступити простор другим светским религијама и културама, да би овде доминирали.”

Концепт садашњег мултикултурализма прихваћеног од стране Европске уније не треба мешати са статусом аутохтоних националних заједница типичних мултиетничких друштава – истакла је на догађају Анамариа Вичек државни секретар за образовање (СВМ): „Мултикултурализам који покушавају да нам наметну је за мене лажни мултикултурализам, кад се природа, обичаји, језик и култура једног народа присиљава другом народу. То није мултикултурализам, то је процес асимилације у коме је углавном мањина та која се стапа и нестаје. То је оно што за Војвођанске Мађаре није прихватљиво.”

Војвођански кандидат листе Фидес-КДНП Андор Дели и Савез војвођанских Мађара имају важну улогу у приступању Србије ЕУ – нагласила је на скупу Елвира Ковач, народни посланик у српском парламенту и потпредседник СВМ. „Без обзира на аспект придруживања Србије ЕУ, није свеједно како ће изгледати нови састав Европског парламента и састав Европске комисије и да ли ће бити проширења. Јасно је да је Мађарска на челу, значи апелује на убрзавање проширења.”

На адресе мађарских двојних држављана у Војводини гласачки листићи стижу до 10.маја. Коверте са попуњеним подацима морају бити достављене до 26.маја Националној изборној канцеларији у Мађарској односно страним представништвима. Активисти СВМ-а помагаће у спровођењу гласања – додала је она.

Извор: Pannon RTV