Festival šaha na Paliću | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Festival šaha na Paliću

Poseticima pružen umetnički, zabavan, takmičarski, edukativan i humanitaran program. Manifestacija se završava koncertima kasno u noć.

Više stotina učesnika okupilo se danas na Paliću na četvrtom Festivalu šaha „Funnchesstic!" (Fančestik). Zabavnu međunarodnu manifestaciju usmerenu na popularizaciju šaha ove godine podržao je i Generalni konzulat Mađarske u Subotice, s obzirom da je sutra Dan mađarskog sporta.

Velika terasa bila je ispunjena od ranog jutra, uprkos hladnom i oblačnom vremenu. Prvenstveni cilj organizatora „Funchesstic"-a je da kraljicu sporta – šah prikazu u novom svetlu. Zabavni deo programa odudarao je uobičajenog i šah je popularisan zanimljivim elementima, igrama i takmičenjima. Oni koji su postigli dobre rezultate osvojili su i skromne nagrade.

„Napreduje se potezima konja, i treba pokupiti što više žetona, na prazna polja se ne može vratiti i postoji i granica bodova, o tome koliko žetona si pokupio, i na osnovu toga dobijaš krune” objašnjava nam Virag Čisar, učesnik, osnovna škola „Miroslav Antić", Palić.

Aleks Kalmar, učesnik iz Totovog sela kaže: „Loptom treba pogoditi, a šahovske figure su tu da otežaju posao".

Za sto su seli i učesnici iz javnog života i poznati sportisti, da zaigraju šah sa mladima koje je privukla ova umna igra. „Uopšte ne znam da igram šah, osnovno znam, kako se kreću figure i to je sve od mene" kaže Aranka Binder, osvajač olimpijske bronze u streljaštvu.

„I u ekstremnim sportovima postoje situacije kada treba logički razmišljati, kada čovek skoči na ogradu,  kada do kraja treba da izdrži kretanje, sve to treba proračunati, i šah je takav” kaže Renato Miškolci, roleraš.

Takmičarski program „Funshesstic!" obezbedio je nadmetanje među učenicima osnovnih i srednjih škola. „Otac me je sa šest godina naučio poteze. Od tada postepeno sve više i više igramo i tako sada idem i na takmičenja" kaže Cipora Terkelj Kiš, učesnica, osnovna škola „Sečenji Ištvan", Subotica.

Prema mišljenju Žombora Rože, glavnog organizatora, šah dobro utiče i na učenje. „Skraćuje vreme učenja. Oni koji igraju šah, vidljivo brže uče, ne moraju tako mnogo vremena da provode nad knjigom”.

Ovogodišnji program otvorila je Serena Gombar, konzulica iz Generalnog konzulata Mađarske u Subotici. „Šah nije sport koji traži snagu. Ali traži izdržljivost, talenat, strategiju, razmišljanje, strpljenje, traži sve ono što imamo mi Mađari”.

Ovogodišnju šahovsku nagradu „Aragonia Beatrix” (Beatriča Napuljska) preuzeo je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta zbog toga što MNS od početka podržava organizaciju ove manifestacije.

Izvor: Pannon RTV