Фестивал шаха на Палићу | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Фестивал шаха на Палићу

Посетицима пружен уметнички, забаван, такмичарски, едукативан и хуманитаран програм. Манифестација се завршава концертима касно у ноћ.

Више стотина учесника окупило се данас на Палићу на четвртом Фестивалу шаха „Funshesstic!" (Фанчестик). Забавну међународну манифестацију усмерену на популаризацију шаха ове године подржао је и Генерални конзулат Мађарске у Суботице, с обзиром да је сутра Дан мађарског спорта.

Велика тераса била је испуњена од раног јутра, упркос хладном и облачном времену. Првенствени циљ организатора „Funshesstic"-а је да краљицу спорта – шах приказу у новом светлу. Забавни део програма одударао је уобичајеног и шах је популарисан занимљивим елементима, играма и такмичењима. Они који су постигли добре резултате освојили су и скромне награде.

„Напредује се потезима коња, и треба покупити што више жетона, на празна поља се не може вратити и постоји и граница бодова, о томе колико жетона си покупио, и на основу тога добијаш круне” објашњава нам Вираг Чисар, учесник, основна школа „Мирослав Антић", Палић.

Алекс Калмар, учесник из Тотовог села каже: „Лоптом треба погодити, а шаховске фигуре су ту да отежају посао".

За сто су сели и учесници из јавног живота и познати спортисти, да заиграју шах са младима које је привукла ова умна игра. „Уопште не знам да играм шах, основно знам, како се крећу фигуре и то је све од мене" каже Аранка Биндер, освајач олимпијске бронзе у стрељаштву.

„И у екстремним спортовима постоје ситуације када треба логички размишљати, када човек скочи на ограду,  када до краја треба да издржи кретање, све то треба прорачунати, и шах је такав” каже Ренато Мишколци, ролераш.

Такмичарски програм „Funshesstic!" обезбедио је надметање међу ученицима основних и средњих школа. „Отац ме је са шест година научио потезе. Од тада постепено све више и више играмо и тако сада идем и на такмичења" каже Ципора Теркељ Киш, учесница, основна школа „Сечењи Иштван", Суботица.

Према мишљењу Жомбора Роже, главног организатора, шах добро утиче и на учење. „Скраћује време учења. Они који играју шах, видљиво брже уче, не морају тако много времена да проводе над књигом”.

Овогодишњи програм отворила је Серена Гомбар, конзулица из Генералног конзулата Мађарске у Суботици. „Шах није спорт који тражи снагу. Али тражи издржљивост, таленат, стратегију, размишљање, стрпљење, тражи све оно што имамо ми Мађари”.

Овогодишњу шаховску награду „Aragonia Beatrix” (Беатрича Напуљска) преузео је Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета због тога што МНС од почетка подржава организацију ове манифестације.

Извор: Pannon RTV