Megalakult az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Megalakult az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács

Megalakult az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán, első rendes ülésén elnökének a következő négyéves ciklusra is Hajnal Jenőt választották meg a képviselők.

A 35 tagú testületben a Magyar Összefogásnak 30, míg a Magyar Mozgalomnak 5 képviselője van. A mai ülésen egy napirendi pont szerepelt, a tanács elnökének megválasztása.

A munkaelnökség, amely a mandátumot szerzett képviselők legidősebb tagjából és két legfiatalabb tagjából állt, ismertette a napirendi pontot. Elnökjelöltet az a lista állíthatott, amely legalább 10 képviselői helyet szerzett a testületben. A Magyar Nemzeti Tanács elé a Magyar Összefogás 29 képviselőjének javaslata került, amely szerint Hajnal Jenőt javasolják a testület elnökének.

Jerasz Anikó méltatásában kiemelte, Hajnal Jenő céltudatos, következetes és közvetlen személy, megfelelő arra, hogy biztosítsa a magyar érdekképviseletet.

Jerasz Anikó, tag, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „Közvetlen munkatársaként megtapasztaltam, hogy erős, határozott vezető, aki mindemellett megértő és együttérző. Mindig a magyar érdekek elszánt képviselője, minden területen, mindig, legyen szó oktatásról az ifjúsági közösségek vagy éppen a felnőtt, vagy idős közösségek támogatásáról.”

Erős és határozott Magyar Nemzeti Tanácsot akar látni a következő négy évben Kalmár Zsuzsanna. A Magyar Mozgalom listáján bejutott képviselő hozzászólásában kiemelte, ellenfelek lehetnek az elkövetkező időszakban, de semmiképpen sem ellenségek, mert a 35 fős testületet ugyanaz a cél vezérli. Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom listavezetője az ülés után elmondta, az oktatásra szeretnék helyezni a hangsúlyt és konstruktív ellenzékként szeretnének működni a jövőben.

Zsoldos Ferenc, tag, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Mozgalom): „Egyértelmű, hogy magával az elvándorlás kérdésével valamit kezdeni kell, tehát ezzel kapcsolatban van egy-két ötletünk, másrészt pedig az oktatás az elvándorlásnak az egyik leginkább érintett területe - az összes többi is érintett, de az oktatás leginkább - úgyhogy ez az a két terület, amivel majd a leginkább foglalkozni fogunk.”

A méltatásokat követően a 35 fős testület titkos szavazáson döntött az elnök személyéről. 10 perces szünet után pedig kihirdették a szavazás eredményét.

30 támogató szavazattal, 5 érvénytelen mellett a következő négyéves ciklusra is Hajnal Jenőt választották meg a Magyar Nemzeti Tanács elnökének.

Hajnal Jenő megválasztása utáni felszólalásában megköszönte a tanács támogatását. Elmondta nem lehetett egy olyan felkérésre nemet mondani, amely egy egész közösség szolgálatát jelenti. Beszédében egyebek között három fontos pillért emelt ki: az újrateremtést, az előrehaladást és a továbberősítést. Mint mondta, ezek fontos részét képezik majd az elkövetkező négy évnek. Megköszönte emellett a Magyar Kormány eddigi támogatását is. Mint mondta, az elkövetkező időszakban még több munkára van szükség a fejlődés érdekében.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „Az elmúlt négy év azt bizonyította be, hogy a céltalan panaszkodás helyett csak a tettnek és a közösen elvégzett munkának van értelme. Mindazokkal, akik itthon maradtak, abból, ami a rendelkezésünkre áll, értékálló minőséget kell teremteni, csak ilyen hozzáállással tudjuk a magunk javára fordítani, nemcsak az Európai Unió és az anyaország, hanem Szerbia, a köztársaság, a tartomány és a helyi önkormányzatok által biztosított lehetőségeket, támogatásokat és pénzforrásokat is.”

Az újonnan felállt Magyar Nemzeti Tanácsot megáldotta Paskó Csaba, kelebiai plébános és Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes, majd a résztvevők közösen imádkoztak.

Az ülés végén elhangzott, második rendes ülését várhatóan december 10-én tartja majd az MNT.

Forrás: Pannon RTV