Megalakult az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Megalakult az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács

Megalakult az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán, első rendes ülésén elnökének a következő négyéves ciklusra is Hajnal Jenőt választották meg a képviselők.

A 35 tagú testületben a Magyar Összefogásnak 30, míg a Magyar Mozgalomnak 5 képviselője van. A mai ülésen egy napirendi pont szerepelt, a tanács elnökének megválasztása.

A munkaelnökség, amely a mandátumot szerzett képviselők legidősebb tagjából és két legfiatalabb tagjából állt, ismertette a napirendi pontot. Elnökjelöltet az a lista állíthatott, amely legalább 10 képviselői helyet szerzett a testületben. A Magyar Nemzeti Tanács elé a Magyar Összefogás 29 képviselőjének javaslata került, amely szerint Hajnal Jenőt javasolják a testület elnökének.

Jerasz Anikó méltatásában kiemelte, Hajnal Jenő céltudatos, következetes és közvetlen személy, megfelelő arra, hogy biztosítsa a magyar érdekképviseletet.

Jerasz Anikó, tag, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „Közvetlen munkatársaként megtapasztaltam, hogy erős, határozott vezető, aki mindemellett megértő és együttérző. Mindig a magyar érdekek elszánt képviselője, minden területen, mindig, legyen szó oktatásról az ifjúsági közösségek vagy éppen a felnőtt, vagy idős közösségek támogatásáról.”

Erős és határozott Magyar Nemzeti Tanácsot akar látni a következő négy évben Kalmár Zsuzsanna. A Magyar Mozgalom listáján bejutott képviselő hozzászólásában kiemelte, ellenfelek lehetnek az elkövetkező időszakban, de semmiképpen sem ellenségek, mert a 35 fős testületet ugyanaz a cél vezérli. Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom listavezetője az ülés után elmondta, az oktatásra szeretnék helyezni a hangsúlyt és konstruktív ellenzékként szeretnének működni a jövőben.

Zsoldos Ferenc, tag, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Mozgalom): „Egyértelmű, hogy magával az elvándorlás kérdésével valamit kezdeni kell, tehát ezzel kapcsolatban van egy-két ötletünk, másrészt pedig az oktatás az elvándorlásnak az egyik leginkább érintett területe - az összes többi is érintett, de az oktatás leginkább - úgyhogy ez az a két terület, amivel majd a leginkább foglalkozni fogunk.”

A méltatásokat követően a 35 fős testület titkos szavazáson döntött az elnök személyéről. 10 perces szünet után pedig kihirdették a szavazás eredményét.

30 támogató szavazattal, 5 érvénytelen mellett a következő négyéves ciklusra is Hajnal Jenőt választották meg a Magyar Nemzeti Tanács elnökének.

Hajnal Jenő megválasztása utáni felszólalásában megköszönte a tanács támogatását. Elmondta nem lehetett egy olyan felkérésre nemet mondani, amely egy egész közösség szolgálatát jelenti. Beszédében egyebek között három fontos pillért emelt ki: az újrateremtést, az előrehaladást és a továbberősítést. Mint mondta, ezek fontos részét képezik majd az elkövetkező négy évnek. Megköszönte emellett a Magyar Kormány eddigi támogatását is. Mint mondta, az elkövetkező időszakban még több munkára van szükség a fejlődés érdekében.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „Az elmúlt négy év azt bizonyította be, hogy a céltalan panaszkodás helyett csak a tettnek és a közösen elvégzett munkának van értelme. Mindazokkal, akik itthon maradtak, abból, ami a rendelkezésünkre áll, értékálló minőséget kell teremteni, csak ilyen hozzáállással tudjuk a magunk javára fordítani, nemcsak az Európai Unió és az anyaország, hanem Szerbia, a köztársaság, a tartomány és a helyi önkormányzatok által biztosított lehetőségeket, támogatásokat és pénzforrásokat is.”

Az újonnan felállt Magyar Nemzeti Tanácsot megáldotta Paskó Csaba, kelebiai plébános és Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes, majd a résztvevők közösen imádkoztak.

Az ülés végén elhangzott, második rendes ülését várhatóan december 10-én tartja majd az MNT.

Forrás: Pannon RTV