MNS: Studijska poseta srednjoškolaca Novom Sadu | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

MNS: Studijska poseta srednjoškolaca Novom Sadu

Učenici trećeg razreda srednjih škola Vojvodine u poseti Univerzitetu u Novom Sadu. Izlet za srednjoškolce treći put organizovao Mađarski nacionalni savet.

Više đaka se već odlučilo za školovanje u Srbiji, ali ima i onih koji još uvek vagaju. Mnoge stvari utiču na odluku, a današnji informativni put može da im pomogne u tome.

Edina Nemeš iz Temerina, učenica trećeg razreda gimnazije: “Došli smo danas na ovaj program, jer želimo nastaviti školovanje u Novom Sadu, a mi iz trećeg razreda smo malo neiskusni, tako da je ovo bila dobra prilika za nas.”

Šandor Lenđel iz Subotice, učenik stručne srednje škole: “Važno je da je fakultet dobro opremljen, da se radi sa najnovijim tehnologijama, bitno je i gde se nalazi škola.”
 

Amfiteátrumban

MNS treću godinu organizuje studijsku posetu Univerzitetu Novi Sad, prvi rezultati su već vidljivi. “Jedno je sigurno, da đaci koji su posetili Novi Sad, videvši ovdašnje uslove, mogli su razmisliti kakvi uslovi ih čekaju ovde. Naravno bilo je i takvih koji su se okrenuli, otišli bi, ali na kraju su ostali i nastavili školovanje kao stipendisti Mađarskog nacionalnog saveta” – rekla je Marta Petkovič, članica IO MNS.

Nakon kratkog uvoda u amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Novi Sad, đaci su posetili različite fakultete, Medicinski fakultet i Akademiju umetnosti na Petrovaradinu, gde su ih dočekali mađarski profesori i predstavili im mogućnosti.
Nakon održanih prezentacija na pojedinim fakultetima, budući studenti su posetili Studentski dom “Evropa” gde su informisani o raznim mogućnostima unutar kolegijuma.

Izvor: Pannon RTV