Magyar napot rendeztek a macedóniai Kruševóban | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Magyar napot rendeztek a macedóniai Kruševóban

Az ünnepségre a Kruševó Köztársaság tíz napja nevű macedón nemzeti ünnep keretén belül került sor. Diáktábort is rendeztek abban az üdülőben, ahol az 1956-os forradalomban résztvevők tartózkodtak.
emléktábla

A magyar vonatkozású programokat a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete, Magyarország ottani nagykövetsége, a Magyar Nemzeti Tanács és Szigetszentmiklós Polgármesteri Hivatala szervezték meg. A Kruševói magyar nap programjához kapcsolódóan nemzetközi diáktábort is rendeztek abban az üdülőben, ahol az 1956-os forradalomban résztvevők voltak ideiglenesen elszállásolva.

Macedóniában minden évben megrendezik a Kruševoi Köztársaság tíz napja elnevezésű ünnepséget, amely Macedónia egyik legfontosabb nemzeti ünnepe. A Macedón állam ennek keretében augusztus 5-ét magyar napnak nyilvánította, amely során számos, magyar vonatkozású kulturális programot rendeznek.

A kruševói magyar nap a helyi és a pécsi turisztikai és vendéglátóipari szakközépiskolák együttműködési egyezményének aláírásával kezdődött. A megállapodás célja a minél teljesebb és hatékonyabb közös munka kialakítása a vendéglátóipari szakképzés terén, és nem utolsósorban, hogy a diákok megismerjék egymást. Metzger Tibor, igazgató, Pécsi Szakképzési Centrum: „A kapcsolat lényege elsősorban a diákcsere. A szakmaiság mellett és a magam részéről ugyanolyan fontosnak gondolom, hogy a fiatalok, a tanulóink és az itteni tanulók az életüknek egy olan szakaszában jutnak el Magyarországra, illetve ide Kruševóba, ami egy idő után szép emléké válik. Tehát ez a potenciál ebben a kapcsolatban.”

megkoszorúzott melléktábla

A kruševói magyar napok keretén belül megkoszorúzták az 1956-os menekültek tiszteletére állított emléktáblát. A magyarországi forradalom 550 menekültje 1956 és 58 között Kruševóban talált menedékre, a helyi diáktáborban várták a továbbutazásukat Kanadába. Sutus József, elnök, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete: „Ezt az emléktáblát három évvel ezelőtt, pontosabban a hatvanadik évforduló alkalmából sikerült a nagykövetséggel közösen állítanunk. Ebben is helyi barátaink hozzájárulásával és segítségével elsősorban Kruševo város polgármesteri hivatala hagyta jóvá nekünk, és mivel a Sula Mina magánkézben van, a tulajdonos nagy szeretettel fogadta a kérésünket, hogy a birtokán állítsuk fel az emléktáblát. Azóta is minden évben itt van, minden évben velünk tartanak, és minden évben együtt emlékezünk meg erről az eseményről.”

Sutus József

Ahol egykor a magyarországi 56-os forradalom résztvevői leltek menedékre, ott most egyhetes diáktábort szerveztek a kruševói magyar napok keretében. A táborba Magyarországról, Vajdaságból, Bosznia-Hercegovinából és persze Macedóniából is érkeztek gyerekek. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A mai napon kezdetét veszi egy öt napos diáktábor, ami annak a bizonyítéka, hogy a kulturális párpeszéd által kialakult híd, együttműködés még jobban erősödik, hiszen itt régiók találkoznak. A macedóniai, a vajdasági, a magyarországi, a bosznia-hercegovinai diákok viszik majd haza azt a képzeletbeli lángot, ami itt gyulladt ki a tábor ideje alatt. Az anyanyelv, a néptánc és népzene értékein keresztül.”

Jerasz beszédet mond

Vasárnap este Kruševo főtere magyar népzenétől zengett. Ugyanis ünnepi műsorral készült az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szelence táncegyüttese, a talpalávalót a szintén óbecsei Fokos zenekar húzta.

Forrás: Pannon RTV