Bartók Béla-emlékműsor | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Bartók Béla-emlékműsor

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Magyar Nemzeti Tanács a Bartók Béla Emlékév jegyében Bartók Béla Horgoson címmel szombaton ünnepi műsort rendez a zeneszerző születésének 135., valamint horgosi vendégeskedésének és népdalgyűjtésének 110. évfordulója alkalmából.

A horgosi Brauswetter-villában megrendezésre kerülő műsor keretében 17.30 órai kezdettel Mikrokozmosz – Bevezetés Bartók Béla világába címmel nyílik meg a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium alkalmi kiállítása, amelyet dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja nyit meg. A kiállítást Vikárius László, az MTA Bartók Archívumának vezetője állította össze, és Bába Ágota, a KKM Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkárságának munkatársa szerkesztette.

A kiállítást 18 órai kezdettel ünnepi műsor követi, amelyben Bartók Béla Horgoson feljegyzett népdalaiból hallhat a közönség válogatást. A vendégeket Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Halász György, az Órás villa tulajdonosa és Sors Róbert horgosi polgármester köszönti. Az ünnep szónoka dr. Péter László szegedi irodalomtörténész, egyetemi tanár, várostörténész, nyelvész, folklorista.

A műsorban közreműködik a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület asszony- és leánykórusa, a Gubanc táncegyüttes, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Veronika kórusa és citerazenekara, Bognár Odett adai tamburás szólista, Szabó Annamária temerini népdalénekes és a szabadkai Juhász zenekar.

Az esemény társszervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Horgosi Helyi Közösség, a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület, valamint Halász György horgosi villatulajdonos.

Forrás: Magyar Szó