Kettővel több nemzeti tanács működik Vajdaságban | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Kettővel több nemzeti tanács működik Vajdaságban

Az új nemzeti tanácsok képviselőit fogadta Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. Az együttműködésről, a további támogatásokról és tervekről volt szó.

Eddig is jó volt az együttműködés a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság és a nemzeti tanácsok között, ezt szeretnék jobban elmélyíteni, hangzott el a találkozót megelőző sajtónyilatkozatokban. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Nagyon jó volt az együttműködésünk az elmúlt időszakban, és bízom abban, hogy ezen a megbeszélésen ennek a folytatásáról tudunk majd beszámolni, hiszen semmilyen olyan dologról nem tudunk beszámolni, amely az elmúlt időszakban negatív lett volna, illetve ne valósult volna meg.”


Nyilas Mihály elmondta, az idei költségvetés a nemzeti tanácsok számára ugyanakkorra támogatást irányoz elő, mint tavaly. Ezt már az első átütemezéskor növelni szeretnék. Nyilas Mihály, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár: „Közben persze szembesültünk azzal, hogy kettővel több nemzeti tanács működik már Vajdaság területén, tehát mindenképp fontolóra kell venni a költségvetés következő módosításakor, hogy ez az összeg még növekedjen, hiszen több nemzeti tanács pénzelését, támogatását kell a tartománynak megoldania.”


Az illetékes titkár ismertette azokat a procedurális változásokat is a nemzeti tanácsok képviselőivel, amelyeket a kisebbségi törvény változása hozott. Lulić Emil, jogi szakmunkatárs, MNT: „Valójában a törvények végrehajtása. Mindennek van vetülete, ami a tartományi finanszírozást érinti. Ez egy specifikus változása a hatásköröknek, főleg az itteni felügyeleti ellenőrzését, tehát minden ilyen apróbb változást.”


A tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság a 2019-es évi költségvetésében 60 millió dinárt irányzott elő a nemzeti tanácsok pénzelésére.

Forrás: Pannon RTV