Készülődnek az iskolakezdésre a gyerekek és szüleik | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Készülődnek az iskolakezdésre a gyerekek és szüleik

Két hét múlva vége a vakációnak, hamarosan becsengetnek az iskolákban Vajdaság-szerte.
A nebulók lassan visszaülnek az iskolapadba, a szülőknek pedig néha komoly kiadással jár szeptember elseje. A Magyar Nemzeti Tanács által biztosított tanszercsomag augusztus végén, szeptember elején érkezik.


Fábián Petra szeptemberben kezdi a sulit. Szülei jóvoltából nemcsak új iskolatáskát és jégvarázsos noteszt kapott, hanem új tanulószobát is. A Majsai úti Általános Iskolában kezdi az első osztályt:
„- Petra, azt mondtad nekem még a beszélgetésünk elején, hogy téged igazából Rozinak hívnak. Miért hívnak téged Rozinak?
- Azért, mert anya régen kérdezte, hogy kéket vagy lilát kérsz? Én meg azt mondtam, hogy rózsaszínt!
- Tehát akkor a rózsaszín a kedvenc színed?
- Nem, a kék, a fehér meg a narancssárga. De régebben még minden rózsaszín volt.
- Elsős leszel az idén, azt tudod-e már, hogy melyik lesz a kedvenc tantárgyad?
- Igen, a matek.
- Miért pont a matek? A gyerekek általában nem szeretik a matekot.
- Azért mert imádok számolni, ha kell, akkor százig is elszámolok.”


A tanszerek egy részét már beszerezték a szülők, de néhány kellék azért még hátravan.

Fábián Laura: „A kislányos gyerekszoba átalakult nagylányos tanulószobává. Ott tartunk, hogy élvezzük a nyarat, és azon gondolkodunk, hogy milyen tanszerekre van még szükségünk. Megkaptuk az iskolából a tankönyvek listáját, illetve nagyjából a tanszerlistát. Ezeket kell majd beszereznünk. Azt az információt kaptuk az iskolából, hogy a tankönyveket még ne szerezzük be, mert várjuk, hogy újabb kiadások, újabb fordítások megjelenjenek. A füzetekkel és más tanszerekkel kapcsolatban pedig szeptember másodikán foglalkozunk, mivel akkor az MNT-től megkapjuk a tanszercsomagot.”


A szabadkai papírkereskedésekben már javában tart a vásárlási láz. A beiskolázáshoz szükséges alapfelszerelés ára egy gyermek részére 1500-tól 4500-5000 dinárig terjed. Tolltartót legolcsóbban 200 dinárért vásárolhatunk, a legdrágább darab ebben az üzletben 1700 dinárba került. Egy-egy nebulónak 5-től 10 füzetet kell vásárolni, amelyeknek 30-tól 300 dinárig terjed az áruk. Az iskolatáskák között is nagy a választék.

Dragana Živković, eladó: „Ami az iskolatáskákat illeti, több gyártó termékei is kaphatók. Ezek árai 1000 dinártól egészen 8-9 ezer dinárig is terjednek, ezek már gurulós hátizsákok.”


Ami a tankönyveket illeti, a papírkereskedésben elmondták, elsőtől negyedik osztályig 5 és 8000 dinár között mozog a könyvek ára csomagonként, 5-től 8 osztályig pedig 10-től 15 ezer dinárt kell értük fizetni. Jelenleg több tankönyv jóváhagyása is folyamatban van. A tanév végén a nebulók a Rákóczi Szövetség és az MNT jóvoltából iskolatáskákat kaptak, amelyekbe hamarosan a tartalom is megérkezik. Augusztus végén, illetve szeptember legelején jön a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagja, amelyben a szokásos felszerelés található meg. A gazdagon felszerelt tolltartó és a füzetek, illetve a számos más szükséges eszköz mellett idén először a Forum Könyvkiadó jóvoltában egy Mézeskaláccsal is kiegészül a csomag.

Forrás: Pannon RTV