Isten áldását kérték a diákokra Bácsfeketehegyen | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Isten áldását kérték a diákokra Bácsfeketehegyen

Isten áldását kérték a diákokra és az új tanévre a bácsfeketehegyi református egyházban a tanévnyitó istentiszteleten.

A településen már hagyománya van ennek az eseménynek. Az iskola magyar diákjai mind részt vesznek rajta, tanáraikkal és szüleikkel, nagyszüleikkel együtt.

Harangszó mellett együtt vonultak be a templomba a bácsfeketehegyi magyar általános iskolás diákok a templomba a tanévnyitó istentiszteletre. Ez az alkalom rendhagyó abban, hogy a gyerekek is részt vesznek a szolgálatban szavalatokkal és zenei előadásukkal.

Bertók Franciska, Bácsfeketehegy: „Orgonálni fogok, szoktam járni, meg énekelni is szoktam.”

Bede Barbara, Bácsfeketehegy: „Gitárral lépek fel, a guitar capriccio rebelt fogom játszani, és eljön az egész iskola, a szülők meg az osztály.”

Fontos az iskola és az egyház együttműködése, hogy a gyerekek úgy érezzék, otthonról hazaérkeztek, amikor a templomba jöttek - mondta Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi általános iskola igazgatója.

Bojtos Béla, igazgató, Nikola Đurković Á. I., Bácsfeketehegy: „Templom nélkül nincs település, nincs élet, itt csak jót tudnak tanulni, ami azt jelenti, hogy viselkedést, emberi hozzáállást, segítségnyújtást, ami a mai világban egyre kevésbé van jelen, mert rohanunk és azt nézzük, hogy többet keressünk, hogy jobban éljünk, de nincs időnk egymásra. Itt a templomban megtanulják, hogy egymásra is jut időnk.”

Bácsfeketehegyen a magyar diákok csaknem száz százalékban a református hittant választották az iskolában a kötelező választható tantárgyak közül. Összesen 135-en tanulnak hittant, a 15 elsős is. A tanévnyitó istentiszteletnek már hagyománya van Bácsfeketehegyen.

Orosz Attila, református esperes, Bácsfeketehegy: „Megpróbáljuk legalább ilyen alkalmakkor, évente két alkalommal tanévkezdéskor meg tanévzáráskor kicsit az egyházi életbe is bekapcsolni a gyerekeket, hogy szokják meg a templom légkörét, a gyülekezet is befogadja őket, hogy érezzék jól magukat, mert ez végül is a magvetésnek a folyamata és úgy gondolom, hogy egyszer majd - hogy mikor, azt nem tudjuk - de hátha gyümölcsöt fog teremni.”

Az anyanyelven való oktatásnak nagy szerepe van a hagyományok, a kultúra továbbéltetésében. A diákokban a nemzeti identitást erősíti, ami a Kárpát-medencében élő határon túli közösségekben kiemelkedően fontos. A nemzeti tanács igyekszik programjaival minden lehetséges módon támogatni a magyar nyelven történő oktatást - emelte ki Baráth Gábor Gergely, az MNT oktatási bizottságának elnöke.

Baráth Gábor Gergely, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Ez természetesen példaértékű kezdeményezés, hiszen a bácsfeketehegyi közösség Isten áldását kéri az elsősökre, a sikeres tanévre és minden ilyen kezdeményezést támogatni kell. A tanévkezdés nagyon fontos momentuma az évnek, mondhatjuk, egy ünnep.”

A tanévnyitó istentisztelet végén Orosz Attila esperes az összes diákot kézfogással is köszöntötte.

Forrás: Pannon RTV