Ülésezik ma az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Ülésezik ma az MNT

Napirenden szerepel a Magyar Szó és a Hét Nap Lapkiadó Kft.-k alapító okiratainak módosítása és a Pannónia Alapítvány igazgatójának kinevezése

Tizennyolcadik rendes ülését tartja ma a Magyar Nemzeti Tanács. A május utolsó napjaiban Adán megtartott kihelyezett ülést követően a Tanács ezúttal ismét szabadkai székházában, a Magyar Házban ülésezik délután három órától.

A beterjesztett napirendi javaslat értelmében az ülés az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramjáról, demonstrátori ösztöndíjrendszeréről és a Várady kiválósági ösztöndíjhiteléről szóló határozatok módosításával és kiegészítésével kezdődik. Ezután kerül napirendre az Európa Kollégiumban való elhelyezésről szóló határozat módosítása és kiegészítése.

A következő négy napirendi pont az MNT alapította, illetve társalapította médiumokat érinti. A tanács tagjai először a Magyar Szó Lapkiadó Kft.-t érintő időszerű kérdésekről szóló beszámolót hallgathatják, illetve vitathatják meg. Ezt követően kerülnek napirendre a Magyar Szó és a Hét Nap közvállalatok alapító jogainak átvételéről és lapkiadó kft.-vé való átalakításáról szóló határozatok módosítási indítványai. Mindkét dokumentum módosításának központi eleme a főszerkesztő-választás esetében megtartott szerkesztőségi szavazásra, véleménynyilvánításra vonatkozó rendelkezés törlése. A módosítások másik kiemelésre érdemes eleme mentén a jövőben nem az MNT nevezné ki a szóban forgó két lap főszerkesztőit, hanem a taggyűlési jogokat gyakorló testületek, a nemzeti tanácsnak az elkövetkezendőkben jóváhagyási hatásköre lenne ebben a tekintetben.

A Pannónia Alapítvány igazgatói tisztségére a jelölt az eddigi igazgató, Bodzsoni István, akit az alapítvány igazgatóbizottsága javasolt következő mandátumban az intézmény élére.

Mindezen napirendi pontok megvitatását követően az oktatás témája kerül középpontba. Az MNT-nek több, tizenöt főnél kisebb létszámú magyar tagozat megnyitása kapcsán kell jóváhagyást megfogalmaznia.

Forrás: Magyar Szó