Kétnapos jog- és fordítástudományi tanácskozás az MNT szervezésében | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Kétnapos jog- és fordítástudományi tanácskozás az MNT szervezésében

A Magyar Nemzeti Tanács magyar nyelvű jog- és fordítástudományi tanácskozást tartott Szabadkán a kisebbségek hivatalos anyanyelv-használatának gyakorlatáról Szerbiában, a Kárpát-medencében és az Európai Unióban. A tanácskozás kétnapos.    

Jogtudósok, tudományokban jártas neves személyek tartottak előadást a Magyar Nemzeti Tanács által megszervezett konferencián. Az eseménynek már hagyománya van, azonban idei megszervezésének egyik apropója az, hogy elkészült a kisebbségi akcióterv, amelyben fontos szerepet kap az anyanyelvhasználat. A konferencia témája az anyanyelvtudat és joggyakorlat – mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke. „A kettő kisebbségi léthelyzetben azt jelenti, hogy hogyan tudjuk a kisebbségben, esetünkben a magyar nemzeti közösségben erősíteni az anyanyelv használatának a fontosságát, jelentőségét, az anyanyelven való tanulást, a mindennapi közéletben való anyanyelvhasználatot, másrészt pedig, hogy ez a gyakorlat hogyan valósulhat meg, a jog hogyan, miként segíti mindezt.”

Deli Andor, az Európai Parlament képviselője is jelen volt az összejövetelen. Az Európai Unióról tartott előadást. Azt latolgatta, milyen lehetőségeket tartalmaz az uniós tagság. Szerinte a csatlakozás a kisebbségi jogokat, a kisebbségi nyelvhasználatot is szolgálná. Hozzátette, a nyelvhasználat területén mindig van tennivaló. „Az anyanyelv-használat sajnos egy örökzöld témánk, illetve sohasem lehetünk elégedettek az elért szinttel. Abban az esetben, ha vannak is előremozdulások, még mindig van tennivaló. Ez egy olyan terület, ahol a munka – én azt gondolom –, sohasem fejeződik be, és ezért is fontosak ezek a képzések, és ezért is fontos a folyamatos frissen tartása a tudásnak, a képességeknek.”

Forrás: Pannon RTV