Feszty-emlékév Zentán is | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Feszty-emlékév Zentán is

Erdély és Kárpátalja után tegnap harmadik állomáshelyére, a 800 éves Zentára érkezett a Feszty-körkép Alapítvány Hazatérés című programsorozata. A kétnapos rendezvényre a Feszty-emlékév keretében került sor.

Feszty Árpád születésének 160., valamint a Feszty-körkép megalkotásának 120. évfordulója alkalmából megrendezett programsorozat keretében a zentai városháza előcsarnokában a város 800 évének rövid történelmi áttekintését hallhatták az érdeklődők. Az Andruskó-teremben megnyílt a Feszty Árpád festményeiből összeállított, történelmi útmutatókkal ellátott vándorkiállítás. A Feszty-körkép Alapítvány alapküldetésének tartja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok legalább egyszer életükben eljussanak Ópusztaszerre és megtekintsék a Feszty-körképet. Ökrös Mariann, elnök, Feszty-körkép Alapítvány, Magyarország: „A Feszty-körkép egy olyan monumentális alkotás, ahol Feszty Árpád, ahogy összefogta festőtársait, mint ahogy Árpád a vezéreit, és hont alapított. Ezzel azt szeretnénk üzenni, hogy mi összetartozunk. Egy nemzet vagyunk, ezért próbáltunk olyan helyszínekre is ellátogatni a vetélkedősorozattal, amelyek szimbolikusan összekapcsolják a magyar hazát.”

Kik vagyunk mi, avagy magyarságunk eredete címmel a városháza dísztermében Ozsváth Sándor debreceni irodalomtörténész tartott előadást.

Zentán már régóta készültek a rendezvényre, hiszen egyedüli délvidéki városként adhat otthont a Feszty-emlékév programjainak. Perpauer Attila, művelődési és oktatási tanácsos, Zenta önkormányzata: „Természetesen megtiszteltetés számunkra, hogy a Feszty-körkép Alapítvány városunkra gondolt, hiszen Zenta úgy gondolom, hogy az elmúlt időszakban is oktatási-művelődési központ volt, és ezt szeretnénk tovább fejleszteni.”

Az emlékév tiszteletére rendezett vasárnapi történelmi vetélkedőn helyi és környékbeli, valamint ungvári és ópusztaszeri középiskolák tanulói vettek részt. Az érdeklődőknek bemutatkozott Mónus József világbajnok harci íjász is. A kétnapos rendezvény a Lovasíjász című film bemutatójával zárul.

Forrás: Pannon RTV