Dr. Berényi Jánosra emlékeztek Tordán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Dr. Berényi Jánosra emlékeztek Tordán

Dr. Berényi János növénynemesítőre, egyetemi tanárra emlékeztek pénteken szülőfalujában, a bánáti Tordán. Az előadásairól és nyilatkozatairól készült felvételekkel, munkatársainak visszaemlékezéseivel és alkalmi kiállítással mutatták be gazdag életútját. Az Ady Endre Általános Iskolában megtartott – alkalmi műsorral egybekötött – megemlékezésen a hozzátartozói mellett jelen volt Hajnal Jenő, az MNT elnöke is.

Dr. Berényi János iskoláit szülőfalujában, Tordán, Magyarkanizsán és Újvidéken végezte el. A mezőgazdasági tudományok doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktora volt. Szenvedélyes kutatója a növénynemesítésnek.

– Utolsó üzenete az volt – és ezt, azt hiszem, mindannyian meg kell, hogy hallgassuk –, hogy annyit dolgozzunk, amennyi jólesik, és szorgalmunk megérleli majd a gyümölcsét. Gondoljunk arra, hogy minden lépéssel előbbre jutunk az életben. Apró lépésekkel is messzire fogunk jutni – ugyanúgy, ahogy ő – mondta egykori munkatársa, Kőrösi Sóti Beáta, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanára.

Mint elhangzott, szerénysége, példamutatása, tudása és annak továbbadásának a módja még sokáig élteti majd emlékét.

– Mi valamennyien, akik ismertük, nemcsak jó kedélyét, barátságát, közvetlenségét és szakértelmét, kutatói mivoltát tudjuk becsülni, hanem azt az elkötelezettségét is, ahogyan ennek a tájnak, a Délvidéknek, hűséges, mindig visszajáró értelmiségije volt – mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Bejárta a világot, de igazán otthon csak a szülőfalujában érezte magát. Tordáról ki sem jelentkezett. Újvidéki lakos volt, de tordai címmel. Ide kapta a szavazócéduláját, még a számláit is. Kívánságára szülőfalujában helyezték örök nyugalomra. Barátja, Lázár Jenő felelevenítette a találkozásaikat, melyek sem az egyetemi évek, sem pedig a faluból való elköltözése után nem maradtak el.
A Tordaiak Klubjának 1998-ban alapító tagja, titkára, az utolsó két évben pedig elnöke volt. Mint Lázár György, a klub alelnöke mondja, tőle csak tanulni lehetett. A rendről, a kitartásról, a pontos munkáról. Ezért a tordaiak nagyon büszkék rá. Meggyőződése, hogy a falunak – amely az idén ünnepli újratelepítésének a 240. évfordulóját – dr. Berényi Jánosnál jelentősebb szülötte még nem volt.

A tordaiak terve, hogy hagyományossá tegyék a megemlékezést. Az esten azt is bejelentették, hogy a róla elnevezett zentai innovációs iroda előtti parkban június 25-én felavatják dr. Berényi János mellszobrát.

Forrás: Magyar Szó