Fontos az egészséges életmódra nevelés már óvodáskorban is | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Fontos az egészséges életmódra nevelés már óvodáskorban is

 Kishegyesen adták át az első vajdasági Kazal Ovi-Sport Pályát. A gyermekek mozgáskészségét fejlesztő pálya a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény udvarába került.

A sportpálya ötletének megvalósulását az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány és Rúzsa Magdolna énekesnő támogatták.

A sportpályával színesebbé és gazdagabbá tudják tenni az óvodai mozgásfejlesztési tevékenységeket - mondta az ünnepélyes átadón Janó Mária, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója.

Janó Mária, igazgató, Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény, Kishegyes: „Óvónőink specifikus sportképzéseken vettek részt, amit az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány oktatói tartottak nekik, hogy minél hatékonyabban át tudják adni a gyerekeknek a különböző sportok alapjait.”

Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványt Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, a legendás Aranycsapat tagja hozta létre. Az alapítvány a külhoni magyarság támogatását is fontosnak tartja - emelte ki beszédében Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke.

Molnár Andrea, elnök, Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány: „Aki Buzánszky Jenő bácsit ismerte, pontosan tudja, hogy életének az utolsó évében is rendületlenül járta Magyarországot és a külhoni településeket, vitte az Aranycsapat hírét, vitte az alapítvány hírét. A halálos ágyán megígértette velem, úgy fogalmazott, hogy ne hagyd a határon túli magyarokat, vidd el hozzájuk is a programot.”

Az esemény díszvendége volt Rúzsa Magdolna. A Máté Péter-díjas magyar énekesnő is ebbe az intézménybe járt gyermekként.

Rúzsa Magdolna, énekesnő: „Azt gondolom, hogy ez a legjobb dolog, amikor a gyerekek kapnak valami olyan dolgot, ami örökre megmarad. Arról nem is beszélve, hogy itt tényleg szabad lehet a gyerek, és ezeregy dolgot kipróbálhat.”

Rúzsa Magdolna ezzel a támogatással példát mutat abban, hogy hogyan lehet a karrierből visszajuttatni valamit a közösségnek - nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Fontos, hogy azok, akik megtehetik, részei legyenek a közösségi felemelkedésnek. Ilyen szempontból azt gondolom, hogy különösen fontos volt ez a nap, mert a művésznő itt volt.”

Miután a gyerekek birtokukba vették a sportpályát, az alapítvány illetékesei és a tisztségviselők ellátogattak a kishegyesi gazdászati óvodába, amely a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően a közelmúltban kapott új játszóteret.

Hajnal Jenő, elnök, MNT (Magyar Összefogás): „Fontos, hogy nemcsak a központi óvodákba, hanem a legkisebb, a falu szélén található óvodákba is eljutott ez a program:  itt vannak a játszóterek. Számunkra minden magyar gyerek nagyon fontos. Minden gyereknek azt a lehetőséget próbáljuk megteremteni, amelyet a nagyvárosok, a központi óvodák kínálnak.”

Hajnal Jenő hozzátette, az óvodafejlesztés a jövőben is folytatódik, hiszen a gyermekek jövője a közösség jövője is.

Forrás: Pannon RTV