Életmódváltással a népbetegségek ellen | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Életmódváltással a népbetegségek ellen

A zentai BeeHome Közösségi Házban a Magyar Nemzeti Tanács szervezett egészséggel kapcsolatos előadást.

Az életmódváltás a kulcsa az olyan népbetegségek elkerülésének, mint a magas vérnyomás, vagy a kettes típusú cukorbetegség – hangzott el az eseményen. A résztvevők kérdezhettek is Dr. Kovács Tibortól, a Pécsi Tudományegyetem osztályvezetőjétől, klinikai szakorvostól.

A közönség soraiban nem csak idősek, hanem fiatalok és környékbeli háziorvosok is helyet foglaltak. Az egészség kihívásai napjainkban című előadás során elhangzott, hogy Magyarországon, illetve Szerbiában is hatalmas problémát jelent a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a dohányzás. Mindhárom vezető halálozási oknak számít a két országban. „Nekem is magas a vérnyomásom, és mégis valami újat hallok. Cukorbeteg nem vagyok, de nagyon jó volt ez az előadás, az inzulinról, a rezisztenciáról, erről mondjuk most hallottam többet. Érdekesek ezek az előadások, el kell jönni ilyenekre, különösen a fiatalabbaknak” - ajánlotta Domány Katalin.

Az említett betegségek főleg az elhízás, valamint a mozgásszegény életmód miatt alakulnak ki – mondta Dr. Kovács Tibor. A szakorvos hozzátette, megelőzésükben kulcskérdés, hogy aktivizáljuk-e magunkat, és rendszeressé válik-e a testmozgás: „A több mozgás mellett mindenképpen oda kell figyelni arra is, hogy mennyit és mit eszünk. Gyakorlatilag azért ugyanúgy működik, mint az elhízás - ha több energiát viszünk be, mint amennyit elmozgunk, elégetünk, akkor ez lerakódik, ha kevesebbet viszünk be, eltüzeljük a sajátunkat. Mindenféleképp az egyensúlyt kell megtartani. Ismert például az az adat, hogy 45 év felett a férfiak évente átlagosan fél kilót híznak. Érdemes tehát tudatosan odafigyelnünk az egészségünkre.”

Dr. Kovács Tibor előadása a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából jutott el Vajdaságba.

Forrás: Pannon RTV