Јене Хајнал: Успоставили смо везу међу националним саветима | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Јене Хајнал: Успоставили смо везу међу националним саветима

Председник Националног савета Бугара преузео координацију националних савета од Јенеа Хајнал, председника Мађарског националног савета.

Хајнал је председавао Координационим телом од лета 2017-е и за то време се фокусирао на изградњу односа међу националним заједницама. На сваком нивоу стављао је нагласак на заједничку акцију у циљу заједничког представљања мањинских интереса.

Јене Хајнал, одлазећи председник Координационог тела националних савета је рекао да је у јуну 2017-е преузео мандат од свог бошњачког претходника са циљем да изгради сарадњу и однос међу националним саветима. Заједнички рад последњих година био је усмерен на заступање заједничких интереса са локалним, покрајинским и републичким улогама у политичкој арени, на идентификовању и решавању проблема који погађају све националне заједнице, са посебним освртом на измени закона о националним саветима и изради мањинског акционог плана: “За нас Мађаре ово је важно јер ми ово доживљавамо, да се окретањем према земљи матици Мађари у Карпатском басену заједнички планирају јединствено, стратешко културно стварање вредности, чија је одредница матерњи језик, национално културно наслеђе,  вера и све особине, које нас чине таквима каква нација  треба да буде.”

Председник Националног савета Бугара, Борис Стојков, председаваће Координационим телом следеће године. Нагласио је да је деловања МНС узорно и да се бави заговарањем попут праве институције: “На данашњем састанку Координационог тела нико није победио, јер смо сви победили. Надам се да ћемо у наредном периоду моћи да радимо заједно у корист грађана Србије, за добробит припадника свих националних мањина. Могу да обећам да ћемо се трудити и радити.”

Координациони одбор Националних савета уско сарађује са владом Србије и надлежним министарствима. Тело је основала Канцеларија за људска и мањинска права. Директорица Сузана Перовић је рекла да је осам година успешног рада савета доказао његово оправдање у циљу заступања заједничких интереса националних мањина дуж заједничке именитеље.

Извор: Pannon RTV