О рвању на седници МНС-а | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

О рвању на седници МНС-а

На седници Мађарског националног савета прихваћена је одлука о оснивању Фондације за војвођанску рвачку академију.

На седници су покретута питања у вези великих улагања у развој спорта, али се није развила дужа расправа. Као што смо јуче известили у нашим инфомративним емисијама, уз подршку мађарске Владе гради се рвачка академија у Кањижи. Фондација која ће управљати комплексом имаће три оснивача: МНС, локалну самоуправу Кањиже и Мађарску рвачку академију „Козма Иштван" из Будимпеште.

Закључак о формирању Фондације за војвођанску рвачку академију прихваћен је са 21 гласом „за" и два гласа „против" на седници Мађарског националног савета.

У свом обраћању Геза Кучера је рекао да као спортиста подржава спорт, али не може да подржи ову тачку дневном реда, јер чланови Савета претходно нису упознати са детаљима пројекта, већ су сада стављени пред свршени чин.

„Због чега нема припремне студије, због чега сада? Због чега тамо? Да ли је то овако добро? Да ли одговара струци? Ваљда овом телу приличи да има те информације о којима сада треба да одлучи. Молим, да уколико буде оваквих тема, нека буде претходних консулатација или представљања, да и ми знамо о томе" рекао је Геза Кучера, члан, МНС (Мађарски покрет).

Габријела Линка Берец подржава формирање војвођанске рвачке академије. Чланица Савета сматра да оваква установа може да спречи појаву, да млади телентовани спортисти након неколико година преданог рада, услед недостатка могућности, одустају од оног чиме су се бавили. За то је изнела један пример из Малог Иђоша.

„У Малом Иђошу је средином двехиљадитих година покренут рвачки спорт сарадњом младих из Малог Иђоша и Фекетића. Имали су веома лепе резултате, били су обећавајући таленти у Малом Иђошу. Током пет, шест, седам година, интензивно су се многи пријављивали на спорт, много их је било. Када су деца завршила осми разред, као средњошколци, талентовани спортисти једноставно су нестали из спорта. Нису имали подршку. Није било никог ко би их окупио. Није било простора где би своје таленте даље могли да развијају, јер један је ишао овамо, други онамо у средњу школу, и ова деца су се разишла" рекла је Габриела Линка Берец, чланица, МНС (Мађарска слога).

Мађарски национални савет имаће важну улогу у раду војвођанске рвачке академије која се оснива у Кањижи – и о томе је на седници говорио Јене Хајнал, председник.

„Као један од оснивача, Савет ће учествовати у изградњи организација Фондације и обезбеђивању њеног рада. У оквиру мреже образовних институција и у оквиру програма подржаће образовање и активности спортиста. Међу војвођанским мађарским ђацима популарисаће спортски и здрави животни стил. На тај начин допринеће регрутовању младих спортиста за војвођанску рвачку академију. Посебно ће вредновати високе успехе на спортским такмичењима, приликом доделе стипенција средњошколцима за даље више образовање, како би подстакли даље образовање ових спортиста" рекао је Јене Хајнал, председник, МНС (Мађарска слога).

На седници је донета одлука и да Иштван Латак, који као спортски новинар деценијама пажљиво прати рвање, буде представник у трочаном управном одбору који ће управљати академијом.

На дневном реду МНС-а осим рвачке академије, било је речи и проглашавању установа основних школа „Стеван Сремац" у Сенти, „Петефи Шандор, „Турзо Лајош" као и основне школе „Томоркењ Иштван" у Торњошу, од изузетног значаја за мађарску националну мањину у Србији.

Савет је одобрио и оне одлуке Извршног одбора које се односе на одржавање одељења на мађарском наставном језику у којима има и мање од 15 ученика, као и неколико тачака које се односе на рад основних и средњих школа.

Извор: Pannon RTV