„Мађар Со” слави 75 година | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

„Мађар Со” слави 75 година

Једини дневни лист војвођанских Мађара – "Мађар Со", обележава 75 година постојања. Прошло је тричетврт века како је читалац могао да узме у руке први број "Слободне Војводине", тада на само четири стране.

Прво издање "Слободне Војводине" објављено је 24. децембра 1944. године. Од 27. септембра следец́е године новине су издаване под називом "Мађар Со", и издају се и дан данас.

75. годишњица објављивања листа обележена је у Новом Саду.

Розалиа Екрес, директорица, Новинско-издавачка кућа "Мађар Со": „Поред сец́ања, данас славимо колеге захваљујући којима и њиховим дугим и значајним каријерама данас имамо овај значајан јубилеј.Поред новинара у припреми новина ту су и лектори, корекори, штампари, и њихов пожртвован рад. "

Главна уредница Марта Варју је нагласила да је током 75 година рада лист прошао кроз бројна искушења: „У матичном издању сваки дан имамо додатке, јер верујемо да су навике читалаца такве да им је то потребно, али то захтева много више рада, пажње и бриге. "

На церемонији је Ерика Кабок добила награду за животно дело и тим поводом је изјавила: „Рад у дневним новинама је начин живота. Човек се пробуди и не зна шта ц́е му се тог дана догодити, а свакодневне невоље и проблеме треба решити. Наравно не сада, у мојим годинама, када се дневним новинарством бавим вец́ 35 година, јер сам уредник, имам другачији посао, али бити део свакодневног посла који меље, то је изазов. "

Мађарска влада је поводом јубилеја подржала дневни лист са милион форинти, рекла је Јудит Пирићине Сабо, руководилац одељења Државног секретаријата за националну политику Мађарске: „Мађари у Карпатском басену имају веома мали број оваквих дневних листова, са оваквом великом историјом. То је за пример, као што је за пример и начин како су у 90-им годинама  сачували овај лист, одржали су се овде у родној земљи и непрекидно покушавају да се обрате публици.

Игор Мировиц́, председник Покрајинске владе је у свом свечаном говору истакао велики значај постојања листа и уједно је обец́ао и наставак подршке.

Иштван Пастор, председник СкупштинеВојводине сматра да је важно да "Мађар Со" и даље буде дневни лист заједнице: "После 75 година ове новине и даље имају озбиљну читалачку публику, без обзира на променљиви свет, којима јеи даље важно да купе новине, да новине узму у руке, јер су информативне, забавне, поучне - све је то "Мађар Со". "

Свечаност је обогац́ена наступом фолклорне плесне групе "Циркалом" из Бачке Тополе и оркестра "Фокош".

Извор: Pannon RTV