Додељене награде Културног савеза војвођанских Мађара | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Додељене награде Културног савеза војвођанских Мађара

Централну војвођанску свечаност у Сенти поводом Дана мађарске културе затворила је церемонија доделе награда, где су уручене награде за животно дело, плакете и златне плакете.
Награђене су узорне животне каријере. Додељене су и награде Лепе мађарске књиге Војводине.

На централној војвођанској свечаности уприличеној у културном центру у Сенти говорила је Јудит Пирићине Сабо, шеф одељења Државног секретаријата за националну политику Мађарске о братству и одржавајућој моћи мађарске културне заједнице: “Данашњи дан доноси поруку да поверење и данас има основу. Да ће активност заснована на нашим чвршћим односима, да помогнемо једни другима са надом у будућност, поново подићи нашу нацију.”

Награде за животно дело примили су: Бела Чорба, брачни пар Миланович, Олга Крекић и Ета Шивегеш.  Арон Шутуш, председник Културног савеза војвођанских Мађара: “Опет је била тешка одлука, могу рећи да номинације носимо напред, оне остају живе и нису мењане за награду.”

Златну плакету примио је режисер Андраш Патаки, директор позоришта Шопрон, који је овом приликом изјавио: “Преносимо нешто што смо лако или тешко добили од својих претходника. Овај континуитет игра веома важну улогу, да бисмо то пренели својој деци, можемо пренети своје мисли, своје ставове, свој поглед на свет.”

Добитници плакета су: истраживач локалне историје Иштван Чонти из Чоке, новинар, вишеструко награђиван приповедач и водитељ радионице народних бајки Отилиа Коња-Ковач из Мужље, организатор заједнице и културе, водитељ удружења Нађ Рожа из Утрина, организатор заједнице и културе Јожеф Кленанц из Богојева и примењени уметник Валериа Шебек из Суботице.

Током вечери додељене су и награде Лепе мађарске књиге Војводине. Најлепша публикација ове године је књига “У бистроу Видиковац” аутора Балажа Селешија.

Извор: Pannon RTV