A zentai Stevan Sremac Általános Iskola lett a legjobb határon túli csapat a Bátrak Ligájában | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola lett a legjobb határon túli csapat a Bátrak Ligájában

Véget ért a Bátrak Ligája - Rákóczi kupa iskolai vetélkedősorozat, amelynek döntőjét Budapesten rendezték meg. A fináléra 14 magyarországi és határon túli általános iskola csapata kvalifikálta magát.
Vajdaságból a zentai Stevan Sremac, a szabadkai Majsai Úti és a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola diákjai voltak ott a döntőben.


Akadálypályák, távirányítós tankvezérlés, puzzle - csak néhány azon feladatok és pályák közül, amiket a Bátrak Ligája finalistáinak kellett teljesíteni a budapesti Sport11 Sport, Szabadidő és Rendezvényközpontban. A horgosi Molnár Maja félelmeit legyőzve falmászásban gyűjtötte csapata pontjait.

Molnár Maja, tanuló, Kárász Karolina Általános Iskola, Horgos: „Nagyon féltem. Ott legfölül nagyon nagyon rossz érzés. Az a gondolat van benned, hogy lehet, hogy mindjárt leesek, de ugye ki voltunk biztosítva, azonban még is megfordul a fejedben.”

Sok gyereknek a céllövészet volt a kedvence.
Újhelyi Levente, Majsai Úti Általános Iskola, Szabadka: „Viszonylag nehéz volt célozni. Lassan és pontosan kellett lőni.”                        

Az ügyességi feladatok teljesítése mellett Kárpát-medencei barátságok is szövődnek - mondta az eseményen Hajnal Virág, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője: „Minden ami jó gyakorlat és nagyon értékes Magyarországon, abból ne maradjanak ki a határon túli gyerekek se. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt kilenc évben minden egyes programot mindenki úgy valósít meg a magyar kormányzaton belül a partnerein keresztül, hogy a Kárpát-medencei egységes térben gondolkodunk, tehát ha egy magyarországi diáknak itt a helye egy ilyen megmérettetésen, akkor egy vajdasági, egy erdélyi, egy kárpátaljai, egy felvidéki fiatalnak is itt a helye.”


A megmérettetésre idén először érkeztek vajdasági tanulók.
Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „Hiszem azt, hogy a mai napon, a mai versenyen a tanulók újabb élményekkel fognak hazatérni, újabb barátságok fognak köttetni és, hogy az elkövetkező időszakban is örömmel és lelkesedéssel fognak jelentkezni az ilyenfajta megmérettetésekre.”


A vajdasági csapatok közül a zentai Stevan Sremac Általános Iskola tanulói érték el a legjobb eredményt, ők a dobogó második fokára állhattak fel.

Latinyák Euridike, testnevelőtanár, Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta: „A feladatok igazi kihívások voltak számunkra, de valójában meg kell, hogy dicsérjem a csapattagokat, mert maximálisan teljesítettek és mindenki elégedett az eredményünkkel.”

A Bátrak Ligája budapesti döntőjét a tatabányai Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola nyerte, akik a legjobb határon túli résztvevő címet begyűjtő zentaiakkal egyetemben egy öt napos balatoni nyaralással gazdagodtak.

Forrás: Pannon RTV