Újraértelmezve a pedagógiát | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Újraértelmezve a pedagógiát

Óvodai továbbképzés a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában és a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában.

Ma Kúlán és Muzslyán is megtartották az óvodapedagógusok részére azt a Magyar Nemzeti Tanács által megszervezett továbbképzést, amelyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósítanak meg, mégpedig a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében. A Vajdaság-szerte megtartott képzéseken általában 25 résztvevő és 5 foglalkozásvezető van jelen. 2017 óta eddig Szabadkán, Újvidéken, Magyarkanizsán, Topolyán, Nagykikindán, Zentán, Óbecsén, Adán, tartották meg az óvodapedagógusok számára a továbbképzést különféle témákban: a Cselekvő, felfedező tevékenység módszertana az óvodában; Népzene, mint zenei anyanyelv; a korai intervenció kérdései és néhány területe; óvodai projektumpedagógia; Néptáncmódszertan.

Ezzel a továbbképzések folymata nem ért véget, mert már jövő hétvégén Kishegyesen szerveznek hasonlót, amelyre a helyi, újvidéki és temerini óvó nénik kaptak meghívást.

A kétnapos képzések minden esetben díjmentesek, az óvónők az elméleti képzés mellett megkapják a szükséges szakanyagokat is, de fontos elmondani azt is, hogy a továbbképzéseket a Vajdasági Pedagógiai Intézet akkreditálta.

KÚLA

A szakmai továbbképzést Kúlán a Petőfi Brigád Általános Iskolában tartották meg. A Cselekvő, felfedező tevékenység módszertana az óvodában című szakmai továbbképzést Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg.

– Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács 2017 óta külön figyelmet fordít a vajdasági óvodák eszközfejlesztése mellett a magyar óvónők továbbképzésre is. A program a Magyar Nemzeti Tanács számára is kiemelkedően fontos, ezért 2018 után és 2019-ben is folytatódik. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében ma Kúlán, Hajdújáráson és Muzslyán tartottak továbbképzéseket, különböző témákban – mondta el a nyitóbeszédben Jerasz Anikót. Hozzátette, az utóbbi időszakban 82 vajdasági óvodában járultak hozzá épületek fejlesztéséhez, felújításához vagy a korszerű játszóterek létrehozásához, amelyeket a gyermekek már birtokba vettek. 

Kúlán 25 óbecsei, zombori, szenttamási és helyi óvodapedagógus vett részt a képzésen. Az előadók pedig vajdasági magyar óvodapedagógusok, akik az előzőekben Budapesten megszerzett tudásukat adták tovább a kollégáiknak. Kúlán Juhász Brigitta, Vert Német Gabriella, Petrović Eszter és Talpai Zsana tartották meg a szakelőadást.

– A képzés általános óvodapedagógiai kérdések közös, több szempontú végiggondolására építkezik, így valemennyi óvodapedagógus számára nyújthat hasznosítható tudást. A képzés során komplex módon, az utóbbi évek tudományos eredményeinek alapján értelmezik újra az óvodapedagógia alapfogalmát, hangsúlyozva a módszertani kultúra szükséges és lehetséges újdonságait. A képzés fő célja a módszertani kultúra megújulásának elősegítése, ezért a gyakorlatorientált továbbképzés  által az egyes témák feldolgozása során alkalmazott módszerekkel is mintát kívánnak nyújtani. Kiemelt szerepet szánnak a tematikus csoportos beszélgetéseknek, a vitának, a kooperatív tanulási formáknak, továbbá a probléma alapú tanulásnak és a projektum módszerének –  mondta az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

A megnyitón jelen volt még Valka Károly, Kúla alpolgármestere, Pozsár Csaba iskolaigazgató, és Kozma Lívia, a kúlai Végrehajtó Tanács tagja is.

MUZSLYA

Muzslyán az MNT által megszervezésre került, óvodapedagógusok részére tartott képzésnek húsz résztvevője volt. A képzés megnyitóján pénteken Molnár Attila, az MNT tagja köszöntötte a résztvevőket és az előadókat, és elmondta, hogy az anyaország kormányának jóvoltából két éve figyelemmel kísérik a vajdasági óvodák fejlesztését, részben a felszereltség terén, részben pedig az óvónők továbbképzése területén nyújtottak támogatást. Ebben az évben is folytatódik ez a program, amit nagy örömmel fogadnak a részvevők, hiszen munkájuk során minden hasznos információt, anyagot alkalmazni tudnak, és beépítik a nevelői munkájukba a megszerzett tapasztalatokat.

A képzésre a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában került sor, és Közép-Bánátból érkeztek az óvodapedagógusok.

Az első napon Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus és Fekete Edit óvodapedagógus tartotta a foglalkozásokat, szombaton, a képzés második napján, más előadók is csatlakoznak hozzájuk.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.

Forrás: Magyar Szó, 2019. május 25–26. 6.