Васпитачице васпитачицама | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Васпитачице васпитачицама

Прво стручно саветовање мађарских васпитача у Војводини одржано је као догађај, који су иницирали васпитачи.

Саветовање је организовано у среду после подне у вртићу "Наша Радост" у Кикинди. Представљена су три пројекта, али су поред тога разговарали и о основама новог програма предшкослког васпитања.

Идеја о одржавањи једног оваквог сусрета родила се током претходне обуке на мађарском језику. Васпитачице сматрају да је важно да се усавршавају на свом матерњем језику, а ово стручно саветовање је први корак ка томе. Ержебет Савановиц́, заменица директора Предшколске установе "Драгољуб Будицки", Кикинда: „Назив овог саветовања је "Васпитачице васпитачицама - хоризонтално учење". Дакле васпитачице уче једна од друге, представљају примере добре праксе и добра решења. Ми то желимо да надоградимо."

Поред унапред одређених тема саветовања, учесници су имали прилику да се међусобно саветују о новом програму предшколског васпитања. Габријела Кара Беда, васпитачица, Бечеј: „То је један нови програм о сложеном одгајању деце, који у центар комплетног живота у вртиц́има ставља дете. Због тога смо велики нагласак ставили на то да ми само усмеравамо децу, односно да преко тога и деца усмеравају нас."

Састанак је осмислила Предшколска установа "Драгољуб Будицки" у сарадњи са Мађарским националним саветом. Анико Јерас, председница, Извршни одбор, МНС: „Мађарски национални савет је увек посвец́ивало велику пажњу обуци педагога, па тако и на обуку васпитача. Увек смо у први план стављали стручно усавршавање и конференције на матерњем језику. Овај сусрет, Прво стручно саветовање мађарских васпитача, заправо је организован на иницијативу васпитача. "

Сусрету је имао близу 30 ученика.

Извор: Pannon RTV