„Сомбор је један од центара Мађара у Војводини” | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

„Сомбор је један од центара Мађара у Војводини”

Окружна организација Савеза војвођанских Мађара у западној Бачкој прославила је у суботу увече у Сомбору Дан града. На манифестацији су наступили познати музичари, певачи и рецитатори.

Организатори су за окупљене у Мађарској Грађанској Касини, на прослави Дана града, која је организована други пут,  припремили разноврстан програм. Према речима присутних, догађај ствара нове вредности и јача заједницу.

Др Ђерђи Вамошер Горетиц́, потпредседница Окружне организације СВМ-а у западној Бачкој: „17. фебруара 1749. Године, Марија Терезија је уручила документ са којим је Сомбор добио титулу Слободног краљевског града и на основу којег је подигнут на тај ранг. Тада је започео развој града Сомбора, како економски, тако  и културни развој, односно његово друштвено богац́ење и развој. То је било важно за сваког сомборца, и тада али и сада, па тако и за Мађаре у Сомбору. "

Мађарски национални савет  је имап важну улогу у опстанку Мађара у западној Бачкој, рекао је Јене Хајнал. Председник МНС-а је објаснио да су на различитим нивоима образовања покушали да постигну да што више родитеља своју децу школују на матерњем језику. „Најважнији принцип опстанка једне заједнице је матерњи језик, да тај језик опстане, да деца рођена овде могу да се школују на свом матерњем језику, почев од вртиц́а, па на даље. Оно што је веома важно јесте да се осец́ају као код куц́е и када је реч о информисању и када је реч о службеном упореби језика. ", рекао је Јене Хајнал.

Сомбор је један од центара војвођанских Мађара - нагласио је Балинт Пастор. Потпредседник СВМ-а је истакао да се овакви догађаји морају подржати, како би Мађари који живе овде сачували свој идентитет: „Веома је важно да Мађари у западној Бачкој покушавају да очувају патину Сомбора и истовремено сачувају своју заједницу, наш матерњи језик и културу. Данашњи догађај свакако доприноси томе и свакако је неопходан. На свима нама је да пружимо помоц́, као што смо то и до сада покушавали на различите начине. "

На свечаности поводом Дана града Сомбора, присуствовали су и гости из братског града Баје из Мађарске.

Извор: Pannon RTV