Сећање на мађарску револуцију у Крушеву | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Сећање на мађарску револуцију у Крушеву

Уметничким програмом и полагањем венаца у суботу поподне у Крушеву у Северној Македонији обележено сећање на овамо избегле након мађарске револуције 1956.

Преко 550 Мађара након што је напустило домовину 1956. године спас је нашло у Крушеву, у данашњој Северној Македонији. У знак сећања на те догађаје 2016. године постављена је табла на одмаралишту где се тада били смештени.

На овогодишњем помену учесници су положили венце на спомен таблу. У име мађарске Владе венац је положила Јудит Пирићи Сабо, руководилац Главног одељења у Државном секретаријату за националну политику, Иштван Дукс Ласло, амбасадор Мађарске у Скупљу и Саболч Хари, пуковник, војни аташе.

Активности организације македонских Мађара у Северној Македонији су за пример – рекла је Јудит Пирићи Сабо. „Увек се баве темама којима скрећу пажњу на себе, а свака тема за резултат има и сарадњу. Такав леп пример је био обрада догађаја везаних за мађарски избеглички камп 1956. године овде у Крушеву, као и заједничко постављање спомен плоче поводом 60 година од борбе за слободу и револуције из 1956. године. Таква тема је и истраживање мађарско-македонских музичких веза. Ми веома вреднујемо ову посвећеност и оданост домовини."

У име организације македонских Мађара венце је положио председник Јожеф Шутуш, у име општине Крушево, председник општине Томе Христоски, а Јене Хајнал, председник у име Мађарског националног савета као и Анико Јерас, председница Извршног одбора. „ Данас смо посетили и овдашњу средњу школу у којој је гиманзија и угоститељски смер. Разговарали смо о будућим плановима, као и о сарадњи. Установа већ има братске контакте са једном школом у Мађарској и желели би да остваре сличну сарадњу и са једном стручном школом у Војводини. Мађарски национални савет помоћи ће установама да се ова сарадња што пре оствари."

На помену се чуло да догађаји из 1956. године у Крушеву показују пријатељство македонског и мађарског народа.

На последњем попису становништва око две хиљаде грађана у Северној Македонији изјаснило се као Мађари. „Око 40 до 50 породица је активно, они активно исказују своје мађарство, посећују манифестације, активни су у мађарским удружењима. Углавном, пореклом су из два извора. Делом су то војвођански Мађари који су се у време Југославије овде збрачили, овамо дошли због посла и остали. Други део је ваљда и занимљивији, након грчког грађанског рата много избеглих је одведено за Мађарску и друге социјалистичке државе. Од њих се доста њих вратило, и међу њима, иако етнички нису Мађари, много њих је рођено у Мађарској" објашњава Иштван Дукс Ласло, амбасадор Мађарске у Скопљу.

На помену у Крушеву наступили су учесници међународног ђачког кампа који се управо одржава у овом граду, као и плесна група „Табан" из Мађарске.

Извор: Pannon RTV