Сећање на Имреа Борија | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Сећање на Имреа Борија

Пре 15 година преминуо је Имре Бори, академик, историчар књижевности, изузетна личност мађарског културног живота.
На добитника награде „Сечењи" код његовог споменика данас су се присетили чланови породице, колеге и поштоваоци. Помен је организовао Одсек хунгарологије Филозофског факултета у Новом Саду.

Имре Бори рођен је 1929. године у Бачком Градишту. Током година кроз свој књижевни рад, бављење историјом књижевности, те као универзитетски професор и критичар имао је изузетан утицај на културни живот војвођанских Мађара.

Ева Толди, шеф Одсека хунгарологије каже: „Био је не само хроничар књижевног живота војвођанских Мађара, него њен писац и критичар теорије. Имре Бори био је срећан човек од оне всте, обично тако кажем, који је тачно знао ко је војвођански мађарски писац и све их је уврстио у историју књижевности. Сматрам важним да се помене да је био личност од интегритета каква би нам и данас била потребна у књижевном животу".

Имре Бори је 20 година уређивао часопис „Хид",  а био је и руководилац Одсека хунгарологије.

„Мени је Бори био један од омиљених професора. Предавао нам је књижевност 20-тог века и повезане догађаје. Тада су још били тако обимни предмети, дакле четири семестра смо учили историју 20-тог века. Предавања су му била изузетно занимљива, када би нешто осветлио својим огромним знањем" рекла је Чила Уташи, универзитетски професор, Одсек за хунгарологију.

Личност и рад Имреа Борија оставили су заоставштину коју треба пратити и има следбенике – чуло се на помену. Агнеш Озер, музеолог, ћерка Имре Борија, подсетила се живота проведеног уз оца.

„Био је човек који седи код куће и ради. Од куће је одлазио на краће или дуже време само када је ишао да истражује како би могао да настави писање, или на неку научну конференцију, односно када је гостовао негде. Ако би требало његов живот представити на карти, живео је у Новом Саду, Чоки, једно време наш породични свет кретао се у близини Суботице и Бачког Градишта".

Након помена Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета, као и председници Одсека за хунгарологију поставили су венце на споменик Имре Борија.

Извор: Pannon RTV