Сенћанска Гимназија добила најсавременију опрему | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Сенћанска Гимназија добила најсавременију опрему

Зграда сенћанске гимназије осим ове школе удомљава и Економско-трговинску те Медицинску школу, а управо је проширена за 500 квадратних метара.

Економско-трговинска школа у Сенти добила је два кабинета. Директор Корнел Тот каже да ће моћи да обезбеде квалитетно образовање ако ученике поделе по групама. До сада није било доста места за то, али су сада обезбеђени ти предуслови. „Све учионице су опремљене најсавременијом опремом. Под тим мислим на школске клупе, беле табле, паметне табле су постале врло значајне и наставници су научили да их користе у року од пар дана, као и ђаци. Ради се о јако интерактивном училу. Поред тога је јако важна и рачунарска опрема коју смо добили, наиме образовање у кабинету даје заправо суштину, бит учења економије” – казао је директор.

Медицинска школа је такође имала проблема због недостатка простора у погледу организовања практичне наставе. Сада су добили две учионице. Директор Медицинске школе Золтан Нађ Абоњи каже да је једна учионица лабораторијум за медицинске техничаре, а моћи ће да је користе и друге две школе. У оквиру године прекограничног стручног образовања је путем Мађарског националног савета уз помоћ Владе Републике Мађарске она опремљена доста озбиљним уређајима у вредности од око 50 хиљада евра – истакнуо је директор и додао да је друга учионица намењена медицинској опреми.

Председник Мађарског националног савета Јене Хајнал је казао да се опремање савременом опремом може захвалити добрим српско-мађарским односима. „Сви виде, и држава Србија, и Мађарска да је вредно улагати у ово, инвестирати, развијати, а ми се радујемо јер ће младима сви ови пројекти помоћи да напредују, да градимо будућност и све што се дешава верујем да не захтева само 21 век већ и будућност која се тиче тога, да они који су овде рођени на својој родној груди траже и надаље своје испуњење” – рекао је Јене Хајнал.

Мађарски државни секретар за националну политику Јанош Арпад Потапи је додао да ће и надаље да помажу образовне програме МНС.

Извор: Pannon RTV