Састанак Координације националних савета | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Састанак Координације националних савета

Питања образовања, информисања и употребе језика била су у фокусу састанка Координације националних савета у среду у Београду.

Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета је на лицу места рекао Паннон РТВ-у да су изречене и критике али и похвале.

На дневном реду састанка Координације националних савета, којим је председавала премијерка Ана Брнабић, начле су се најважније теме из протеклог периода. Говорило се о недостатку уџбеника, о разредима са малим бројем ученика, о медијској стратегији, односно о недостатцима службене употребе језика. На сусрету је било речи и о темама везаним за пролец́ним изборе на три нивоа.

Јене Хајнал, председник, МНС: „Резимирали смо све што смо до сада урадили и ја мислим да биланс показује да смо постигли много тога. Да смо могли да сарађујемо са надлежним министарствима у многим стварима које могу да ојачају мањине које ту живе, са наше тачке гледишта мађарску националну заједницу, у очувању свог идентитета и останка у својој земљи. Све ствари које су се овде појавиле као проблем, видели смо и осетили да сви присутни покушавају да их реше.”

Координација националних савета се састала други пут од избора за Националне савете. Јене Хајнал је нагласио да је задатак Националних савета да заступају мањинске интересе на начин да националне заједнице то осец́ају и да живе, како и желимо, као пуноправни грађани земље.

Извор: Pannon RTV