Промене на челу „Magyar Szo” | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Промене на челу „Magyar Szo”

Мађарски национални савет изабрао је Јожефа Лимбургера за новог председника Тела овлашћених лица „Маgyar Szo". Лукач Ујхељи је 7. маја поднео оставку на ову функцију.
У Суботици је одржана седница Мађарског националног савета на којој је дипломирани правник Јожеф Лимбургер изабран за председника Тела овлашћених лица издавачке куће „Маgyar Szo", пошто је Лукач Ујхељи најавио оставку на то место након два мандата.

На данашњој седници МНС је дао своје мишљење у процесу избора директора у више образовних институција, као и чланова школских одбора. Осим тога, Савет је гласао и о конкурсима из области информисања које су расписале локалне самоуправе и изнело своје мишљење поводом давања имена улица у Новом Кнежевцу, Апатину и Бечеју.

Лукач Ујхељи, председник Тела овлашћених лица издавачког предузећа „Маgyar Szo" је у писму од 7. маја обавестио Јене Хајнала да не може да испуни преузете обавезе, те да подноси оставку на функцију. Према његовом објашњењу, између осталог и због тога што са директором није успео да се споразуме о повећању просечне новинарске зараде са 45 на 60 хиљада динара. Одбор за информисање Национални савет мађарског националног савета прихватио је оставку.

На седници МНС-а Ференц Жолдош, представник Мађарског покрета тражио је да се прочита писмо јер одлуку не доносе чланови Одбора, већ чланови националног савета, и због тога треба да буду упознати са његовим садржајем. На седници су на основу захтева упознати са садржајем писма. У њему је било речи и о томе да је „Маgyar Szo" добио средстава за инфраструктурно опремање, али оно није остварено, и Лукач Ујхељи је и то приговорио.

„Маgyar Szo" деценијама није добио новац за инфраструктурни развој и ово је веома битно, али једнако је важно и то да „Маgyar Szo" задржи своје новинаре. У овом случају сматрам да су примедбе Лукача Ујхељија оправдане и вредне расправе" рекао је Ференц Жолдош, члан МНТ-а (Мађарски покрет).

Јене Хајнал, председник МНС-а је у објашњењу рекао да се „Маgyar Szo" чији је МНС оснивач, али и као предузеће које финансира држава налази у посебном положају, и на њега се односи забрана запошљавања као и ограничење висине зараде. „Између руководства „Маgyar Szo" и Тела овлашћених лица појавило се питање поверења у вези чега сам морао да донесем одлуку и предлог, јер је и Тело овлашћених лица било једнострано. Можемо да расправљамо о томе колика је плата у „Маgyar Szo", и мислим да би за то било потребно да директорица донесе списак просечних зарада и све оне послове који су потребне, јер ово је једно теоријско гледиште, а поставило се питање постизања одређеног циља".

Савет је већином гласова прихватио да дипломирани правник Јожеф Лимбургер буде нови председника Тела овлашћених лица издавачког предузећа „Маgyar Szo".

Током седнице МНС-а прихваћен је извештај о раду Образовно-кутлурног центра „Cnеsа" из Кањиже у 2018. години. Савет је дао мишљење и у процесу избора директора и чланова школских одбора бројних образовних институција.

Марта Петкович, чланица МНС-а тражила је да се одобри одлука Извршног одбора о издавању једног уџбеника и приручника. Осим тога, известила је о више уџбеника чије превођење и стручна процена је у току.

Извор: Pannon RTV