Поклон за будуће основце | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Поклон за будуће основце

Мађарски национални савет и Савез "Ракоци" поклањају једну књигу и један интерактивни музички дечији програм за 1.400 мађарских малишана у Војводини који наредне године крећу у школу.
У среду су поклони уручени предшколцима у Бачкој Тополи и Суботици.

У Основној школи Мајшански пут предшколци су имали прилику да присуствују једној интерактивној музичкој представи, а после тога су постали богатији и за један пакетић.

Лилиен Ковач: „Добила сам једну  лепу књигу и једну чоколаду. Јако сам срећна."

У периоду Адвента, када се приближава Божић, око 1.400 малишана ће добити пакет. Мађарски национални савет и Савез "Ракоци" на тај начин желе да подрже породице које своју децу уписују у образовне установе на мађарском језику.

Анико Јерас, председница Извршног одбора МНС-а: „Овде у Основној школи Мајшански пут, поклоне ће вечерас добити око 150 малишана. Дакле деца која иду у вртиц́ на територији града Суботице, и то деца у старијим групама и предшколсци. Деца у Чантавиру и Бајмоку ће поклоне добити сутра и прекосутра."

Савез "Ракоци" од 2004.године подржава мађарску децу у  вртиц́има и у школама.

Чонгор Чаки, председник, Савез "Ракоци": "Књига коју смо донели  деци заправо жели да скрене пажњу родитеља на чињеницу да ће одлука коју треба да донесу на пролец́е око тога да ли ће своје дете уписати у школу на државном  или на мађарском језику,  дугорочно одредити судбину њиховог детета. Практично то је одлука за цео живот."

Чонгор Чаки је додао да деца која уче на мађарском језику,  могу да негују наше обичаје и за 50-60 година, и могу да одрже у животу мађарску културу, а то је најважније.

Представници Савеза "Ракоци" су и у Бачку Тополу дошли са поклонима. У сарадњи са Мађарским националним саветом, у биоскупској сали Дома културе, 74 предшколаца добило је књигу и таблу чоколаде, поводом предстојец́их празника. У замену за то малишани Предшколске установе "Бамби" су госте дочекали са пригодним програмом и поклонима које су сами припремили. Ових дана ће ове пакете на терторији општине Бачка Топола, укупно добити 148 малишана.

Извор: Pannon RTV