Почеле припреме за пријемни у организацији МНС-а | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Почеле припреме за пријемни у организацији МНС-а

Циљ припрема које организује Мађарски национални савет је да ђаци што успешније положе пријемне испите на факултетима.

Прво окупљање ђака било је у Гимназији за талентоване ученике "Деже Костолањи" у Суботици. На припреме је дошло 85 ђака из вие војвођанских места.

Након завршене средње школе, вец́ина ђака размишља о томе где наставити образовање, на који се факултет уписати. Уз помоц́ Мађарског националног савета, они који се одлуче да ће своје образовање наставити у домовини, могу лакше да се снађу у студентском животу. Припрема за пријемни је део свеобухватног програма стипендирања који спроводи МНС.

Ђаци су овог пута могли да бирају између 14 предмета, у зависности од тога на којем ће факултету наставити своје школовање. Доминика Ковач, ученица средње Медицинске школе из Сенте, жели да упише новосадски Правни факултет: „У сваком случају, желим да наставим своје школовање овде у домовини, јер овде желим да радим и да добијем посао. Нагињем ка хуманим предметима зато сам и одабрала право."

Андреа Шаги, ученица Гимназије из Бечеја сматра да је веома важно побољшати своје знање енглеског језика. После средње школе жели да студира енглески језик на новосадском универзитету: „Интересује ме енглески, јер ми тај језик заиста лежи. Са друге стране, пошто се ради о глобалном језику, мислим да и даље има перспективу овде у Србији."

Програм припреме МНС-а је веома популаран међу ђацима. Ове године се на порталу Бреки регистровало 172-е матураната, од којих је на првом припремном часу учествовало њих 85, истакла је Ибоља Де Негри, чланица Извршног одбора Мађарског националног савета: „Мађарски национални савет је 2011. године покренуо програм припрема за пријемни. Циљ је био да мађарске средњошколце у Војводини припреми за пријемне испите који ц́е полагати ту на војвођанским факултетима и високошколским установама, како би што успешније и са већим знањем започнели своје студије."

Матуранте су пре почетка припремних часова поздравили волонтери Војвођанског омладинског форума, Савеза мађарских ученика Војводине и Омладинског друштвеног простора "Керуљ бе", који су им за ту прилику припремили различите друштвене игре.

Припреме за пријеми се завршавају са кампом који ц́е у мају бити одржан у Новом Саду.

Извор: Pannon RTV