План рада и буџет МНС за наредну годину усвојен на данашњој седници | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

План рада и буџет МНС за наредну годину усвојен на данашњој седници

Досадашњи чланови Марта Петкович и Атила Перпауер добили нове мандате као чланови Управног одбора новосадског колегијума Европа.

О овоме је такође одлучено данас, на задњој седници Мађарског националног савета у овој години. Поред тога усвојен је радни и финансијски план Фондације Панонија за 2020. годину. Одобрена је одлука Извршног одбора у вези избора директора више образовних установа.

На седници у понедељак, МНС је усвојио не само именовање чланова Управног одбора и радни и финансијски план за наредну годину, већ и измену организационих и класификационих правила новосадског колегијума Европа.

План рада и буџет за 2020. годину Фондације Панонија је одобрен.

Планови суботичког позоришта Деже Костолањи за следећу годину су одобрени. Према речима директора Андраша Урбана, у позоришту су највећа брига ниске плате: “Са 30-ак хиљада динара плате не можете задржати мајсторе позоришта, мајсторе светла и звука. Они ће отићи. Неконкуретни смо. Истовремено, због рационализације смо изгубили два радна места.”

Одлука Извршног одбора МНС у вези процеса у избору директора неколико мађарских образовних установа у Војводини такође је прихваћена већином гласова.

Мања дебата се створила око именовања директора ОШ Шандор Петефи у Сенти, током које је одбор уместо досадашњег директора Жужане Урбан подржао другог кандидата, Гордана Колоша, добитника признања Учитељ године у 2019-ој.

Габор Гергељ Барат, члан МНС, Мађарска Слога: “Дошло је до озбиљних  проблема и  неправилности у току рада досадашњег директора. Док је био директор мамутске школе, то јест док је био вршилац дужности директора у Петефију. Просветна инспекција је скренула пажњу, а министар је такође желео да га смени. Сад ако министар жели да смени директора, онда је питање да ли он уопште треба да се именује?”

Илдико Менђан Плетикосић, представница опозиционог Мађарског покрета је мишљења да би на седници требало да се расправља о стручном програму директора: “Проблем је у томе што су то ствари које нам долазе у руке, то јест које нам директори преносе. Ово су релативно ограничени радови по броју страница и тешко је одлучити какво професионално размишљање стоји иза тога.”

На седници МНС-а одобрени су уџбеници и називи улица, а дата су и мишљења о именовању неких од шефова РТВ Војводине.

Извор: Pannon RTV