Отпочели Дани културе у Торди | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Отпочели Дани културе у Торди

Низ програма у оквиру 19. Дана културе у Торди отпочело је синоћ, а о ове године одвијаће се у знаку позоришног јубилеја у Торди.
Манифестацију је отворио Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета. На отварању гост је, између осталих био и Радован Рус, конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици.

У предворју Дома културе отворена је изложба „Сто година позоришне игре у Торди" , а на почетку свечаног програма некадашњи глумци-аматери поново су изашли пред публику.

„Сви Мађари у селу, и сва публика верује да култура, друштвени живот носи снагу опстанка. У то могу да увере и младе, могу у томе да их охрабре. То само може да значи да та снага, која је 1920. године кренула из тада важног друштвеног простора, из кафане, да и данас може да се осети и да живи" каже Арон Шутуш, председник, Културни савез војвођанских Мађара.

Присећања на некадашњи богат позоришни живот носе и потајну наду да ће бити младих који ће препознати пример претходника и можда повратити ову традицију у село.

„Тада је била пуна сала. Зато што је тада у селу било три хиљаде. Сада нас на жалост има само 800. Не може се очекивати од позоришног комада да седам пута напуни салу. Неће бити пуна сала. Када би било представе. Али, нема представа" каже Јожеф Маћиш, некадашњи глумац, Торда.

Као што се на отварању и чуло, култура и очување традиције, представљају важан ослонац опстанку Мађара у дијаспори.

„Торда је зато увек могла да опстане, јер је умела да сачува све оно, по чему и кажемо за ове људе у банатском простору, да су за пример, издржљиви, умеју да изграде заједницу, и заједница може и да се шири. Уосталом, чувају и сусрете три Торде. И месецима култура и заједнички догађаји излазе у први план" рекао је Јене Хајнал, председник, Мађарски национални савет.

 

Када су становници Торде покренули манифестацију, нису очекивали да ће постати значајан догађај за околне Мађаре. Тако ће бити и ове године: у наредна два месеца, позоришни комади, музичке већери, промоције књига, стручна предавања смењиваће се једно за другим. Културни посленици три насеља под именом Торда у Карпатском басену сусрешће се 21. марта.

„Публика је увек уз нас и храбри нас да увек изнова организујемо. Јер, ако нема за кога да организујемо, онда сва организација нема смисла. Упркос томе да нас је све мање, још увек постоји издржљива, сложна заједница, која је редовно овде с нама из недеље, у недељу" каже Јанош Добаи, председник, МЗ Торда.

На отварању наступили су плесна група и цитераши локалног Културног друштва „Петефи Шандор", плесна група „Чалогато" из Новог Бечеја, фолклорна група из новосадског студентског дома „Европа", као и фолклор из Ердеља и оркестар „Фокош".

Извор: Pannon RTV