Одржан студијски дан у Градској кући Суботице | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Одржан студијски дан у Градској кући Суботице

Тема догађаја је била светска политичка позадина наше националне трагедије, током које су учесници упознати догађајима из 1944/45. године.
Студијски дан је почео путујућом изложбом под називом „Голгота Мађара у Јужним крајевима”. Хладни дани и догађаји 1944/45. Како се могу ове теме обрадити кроз једну лекцију? Наставници су добили нове информације од предавача.

„Нема много времена да ово учимо у школи, ово су догађаји са краја ИИ. светског рата, и због недостатка времена није могуће бавити се тиме, зато свака обука, студијски дан или изложба која се бави овом темом је важна” каже наставник историје Гергељ Барат Габор.

Одбор за комеморацију Града Суботице сматра да је од значајне важности да наставници могу да пренесу овај део историје својим ученицима, како би постали свеснији онога шта се десило у то време и на који начин је Суботица погођена догађајима у II.светском рату.

„Да се у светску политику стави  оно што је довело до тога да уопште Суботица постане ратна зона и да совјетске трупе пролазе овуда. Касније су дошле партизанске трупе и како је заиста Суботица дошла дотле да има толико жртава, када у ствари Суботица није била тако значајна са стратешког становишта” рекао је Иштван Богнер председник Одбора за комеморацију.

Сусрет је организовала „Pax Romana” Војводине у сарадњи са Саветом мађарске националне мањине, а на молбу Комитета за комеморацију Града Суботице. Очување и неговање успомена је најважнија ствар коју може наставник пренети ученику – нагласио је Јене Хајнал председник МНС (Мађарска слога). „Оно што је најважније на који начин можемо у будућности ова места укључити у срца младих људи, да не би само чували сећања на оне који су умрли као Мађари 1945-е, већ и у будућности, кроз деценије бринули за необележене, а на многим местима данас већ обележене гробнице.”

Путујућа изложба у предворју Градске куће у Суботици „Голгота Мађара у Јужним крајевима” може се погледати до 12.априла.

Izvor: Pannon RTV