Оцена курса "Пете" последњих пет година у Војводини | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Оцена курса "Пете" последњих пет година у Војводини

Факултет "Пете Андраш" Универзитета Семелвајс из Будимпеште већ пет година организује курсеве за пацијенте са неуролошким обољењима.

У развојним курсевима је током протеклих година учествовало 280 особа. У недељу ц́е на једној великој конференцији сумирати резултате развојних курсева у Карпатском басену.

Андраш Пете био је познати лекар. Специјална метода за рехабилитацију коју је развио стигла је у Војводину пре 6 година. Пацијенте са различитим неуролошким поремец́ајима лече стручњаци Факултета "Пете Андраш" Универзитета Семелвајс. Током предходних година у развојним курсевима је учествовало око 280 особа.

Анико Јерас, председница Извршног одбора МНС-а: „Курсеви заправо пружају велику помоћ особама које имају неку врсту повреде централног нервног система. Они могу и сами да науче вежбе, али и њихови блиски рођаци, попут родитеља. Те вежбе касније могу да раде и код куће без помоц́и или присуства стручних људи."

У недељу ће бити одржан велика конференција, на којој ће сумирати резултате развојних курсева у Карпатском басену. На догађај долазе људи из више градова у региону који су на својим теренима одржавали развојне курсеве. Атила Перпауер, члан Одбора за образовање: „Треба истаћи да је овај развојни програм један од истакнутих пројеката Државног секретаријата за националну политику. Не оставрује се само у Војводини, вец́ се оваква врста активности, дијагноза одвија и у Трансилванији, у Словачкој и у Украјини, и тамо се одржавају курсеви "

14. интензивни курс почео је у понедељак у Сенти. Развојне активности са 21-им учесником трају две недеље. Стручњаци се са пацијентима баве у 4 групе.

Извор: Pannon RTV