О реализованим плановима, програмима и буџету на седници МНС-а | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

О реализованим плановима, програмима и буџету на седници МНС-а

Мађарски национални савет заседао је у Суботици. Чланови МНС су већином гласова прихватили финансијски извештај и завршни рачун савета за 2019. годину.

На дневном реду, између осталог, нашла су се разматрања и одобравања финансијских, радних и програмских планова неколико институција.

На 12. редовној седници Мађарског националног савета расправљало се о плановима и програмима који су спроведени прошле године и извештавало о буџету савета прошле године. Буџет МНС за 2019. годину био је преко милијарду и стотину три милиона динара. Приходна страна буџета реализована је око 72 одсто од планираног.

Анико Јерас, председница ИО МНС (Мађарска Слога): “Рашодна страна нашег буџета је 504 милиона 475 хиљада 105 динара. Приходна страна је за 288  милиона 317 хиљада 581 динара мања од рашодне, разлика је резултат имплементације програма која није у календарској години, а која ће бити укључена у буџет за 2020. годину и биће заведена под ставком неискоришћена средства у 2019-ој”.

Ференц Жолдош, представник Мађарског Покрета оценио је континуитет програма МНС-а и њихово ширење као позитиван аспект. Истовремено, он је додао да највише недостатака има у информисању и на пољу употребе језика: “Чини ми се да је стратешко планирање нестало из живота МНС-а. Знам да га је било прошле године и да има прављења планова и ове године, али ништа не видим од тога. Не разумем зашто се то успорило. Барем две деценије су Мађари у Војводини дуговали што нису имали стратегију, јер је све рађено ад хок. После су постојале стратегије али су и оне избледеле.”

Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета је нагласио, да концепти које је донео савет и извршена прецизирања указују на то да МНС размишља стратешки: “Да ли МНС размишља стратешки, мислим да није упитно. Ако мислим на то да је 2014. године у Мађарској основан Институт за мађарску језичку стратегију, да смо чекали како можемо употребити односе планирања  језика и службене употребе језика, да можемо размишљати јединствено на пољу планирања језика и употребе језика у Карпатском басену, то се није остварило. Ускоро ћемо на сто ставити документе, на основу којих можемо озбиљно расправљати, овогодишњи план већ укључује ово.

Након расправе на седници, МНС је прихватио финансијски извештај и извештај о раду Фондације Панонија у 2019. години. Иштван Боџони, управитељ Фондације Панонија је нагласио да су досадашњи дугови успешно елиминисани, радови око Медијске куће Панон   завршени као и да је програмско емитовање РТВ Панон проширено. На седници се разговарало о оперативном и финансијском плану других мађарских установа у Војводини.

Извор: Pannon RTV