Нова мрежа школа, нова радна места и квалитетније образовање | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Нова мрежа школа, нова радна места и квалитетније образовање

На данашњем заседању МНС-а било је речи о промени имена насеља Средњи салаш и давању мишљења о новој мрежи основних школаа.
Мења се мрежа основних школа у Сенти. Основна школа „Стеван Сремац” коју је до сада похађало 1456 ђака, у 103 разреда, раздвојиће на четири основне школе и три истурена одељења. Самостална остаје и „Стеван Мокрањац” основна музичка школа. Изградњом новог система отварају се могућности за учешће на конкурсима, за нова радна места, а надлежни кажу да ће то имати и позитиван утицај на квалитет образовања.

Мађарском националном савету молбом су се обратили и становници насеља Средњи салаш, поред Паноније. Од укупно 100 становника овог насеља, њих 60 је потписало докуменат у којем траже да се промени име овог некадашњег села колониста јер је оно увредљиво и призива лоше успомене за мештане. Насеље готово у потпуности насељавају Србији. МНС је подржао овај захтев и насеље које се на мађарском звало „Szurkos” убудуће ће имати име „Középszállás” у складу са захтевом мештана.

На седници се разговарало и о уситњавању основне школе „Стеван Сремац" на самосталне јединице. Анико Јерас, председница Извршног одбора (Мађарска слога) у МНС, рекла је: „Стигли смо до једног историјског тренутка, јер локална самоуправа намерава да расформира једну огромну установу која у седам објеката, у 103 разреда обухвата 1456 ученика. Радна група је радила у том правцу. Предлог је да се на територије Сенте образовање и васпитање одвија у четири самосталне школе и три истурена одељења, а једна  самостална школа је предвиђена за музичко образовање”.

Са овим предлогом нису се сложили опозициони посланици. Ференц Жолдош, представник Мађарског покрета сматра да је упитна будућност појединих школа. Нагласио је: „Ово је окаснела ствар. То је требало урадити пре 20 година. У случају наглог пада броја ученика, ово ће бити веома ризично. Ризично, јер ће кренути такмичење међу школама, то се заиста тако догађа, и када почне да тако кажемо борба за ђаке, тада то за неку школу може да значи и крај”.

Јене Хајнал, председник МНС-а (Мађарска слога) је рекао да опозиција само политичке разлоге може да изнесе против овог предлога. Истакао је: „На читавој територији Војводине успели смо да сачувамо постојећу мрежу. Ви сте тај модел направили рачунајући унапред на асимилацију, на основу које свака заједница може да каже, упирући прстом у Сенту, овако затварате школе, овако затварате школе у малим насељима. Није истина да то не видите.”

Предлог је усвојен већином гласова чланова МНС-а. Савет је између осталог усвојио финансијске и програме рада више библиотека, позоришта и других културних установа за 2018. годину. На дневном реду био је и годишњи извештај Издавачке куће „Forum” и „Маgyar Szo” који су након краће расправе и усвојени.

Izvor: Pannon RTV