Teljesen megújul a csantavéri iskolához tartozó óvoda | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Teljesen megújul a csantavéri iskolához tartozó óvoda

Az anyaország, a tartomány és a Magyar Nemzeti Tanács által támogatott intézménybe a jövő iskolaévtől több mint 100 óvodás járhat majd.

Teljesen megújul szeptemberre a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolához tartozó óvoda. Az általános iskola berkein belül működő óvoda épületét 1976-ban adták át rendeltetésének. Azonban egészen 2017-ig semmilyen komolyabb felújítást nem végeztek rajta. Azóta viszont több forrásból is tudtak újítani az intézmény épületén.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhetően több terem is megújulhatott. Kecsenovics Szabó Dóra, igazgató, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér: „Az intézményünkbe jelen pillanatban a következő évre 144 kis óvodás iratkozott be, és az nagyon-nagyon fontos, hogy a megfelelő helyet, a megfelelő körülményeket tudjuk számukra biztosítani.”

Újdonságnak számít az is, hogy a felújított épületben szeptembertől indul a napközi. Tehát már egészen délutánig tudnak majd foglalkozni az óvodásokkal, erre eddig nem volt lehetőség. Ercsi Hargita, önkormányzati jelölt, Vajdasági Magyar Szövetség, Szabadka: „Eddig csak óvoda volt. Nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy a gyerekét reggel nyolcra elvigye az óvodába és utána délben elhozza. Ehhez azért kell segítség, mivel mi reggel elmegyünk dolgozni és délután érünk haza, és ez nagyon sok segítséget fog nyújtani nagyon sok családnak.”

A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából az intézmény idén is részt vesz a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban. Ennek keretében 2020 nyarán a konyhát teljesen felújítják és egy újabb csoporttermet is ki tudnak alakítani. Baráth Gábor Gergely, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Csantavéren növekszik a gyerekek létszáma és a szülők részéről is történt egy kérés, hogy a napközit is indítsa el az iskola, mert az iskola berkein belül működik az óvoda. Az épületen megtörtént a tetőszerkezet felújítása is. 2018-ban a játszótéren is felújításra, bővítésre került sor, új elemeket kapott a játszótér. Tehát hamarosan elmondhatjuk, hogy az óvoda épülete teljes körű felújításon fog átesni itt Csantavéren.”

A készülő termek, a konyha és az illemhelyek mellett a folyosó egy részét is felújítják. A nyílászárók cseréje már korábban megtörtént. Így a csantavéri óvoda nem csak környezetvédelmi szempontból, hanem gazdaságilag is takarékosabban működhet szeptembertől.

Forrás: Pannon RTV, 2020.06.18