Záróvizsga tanteremben, a járvány után | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Záróvizsga tanteremben, a járvány után

Két teljes hét múlt el azóta, hogy az oktatási minisztérium bevezette a távoktatást a szerbiai, így a vajdasági általános- és középiskolákban is. Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára lapunknak kiemelte, az összefogás, illetve együttműködés, ami a kezdetek óta jellemzi a vajdasági magyar pedagógusokat, szülőket, tanulókat, továbbra is kitart, és az erőteljes vajdasági magyar politikai érdekérvényesítés is ezt az összefogást erősíti, támogatja és segíti, a minisztérium, a tartományi oktatási titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács szorosan együttműködve. Ám két hét után úgy tűnik, egy kicsit belefáradtak a pedagógusok és a gyerekek is, ami érthető, hiszen óriási erőbefektetés volt szükséges ahhoz, hogy egy olyan rendszer felépüljön, ami most működik.

– Megpróbálom éreztetni a pedagógusokkal, legfőképpen A jelen és jövő pedagógusai Facebook-csoportban, hogy ez egy teljesen érthető és elfogadható állapot – mondta az államtitkár, majd a tanévkezdéshez hasonlította a helyzetet, amikor első osztályba, vagy ötödik osztályba indulnak a gyerekek, amikor új pedagógushoz kerülnek, vagy a pedagógus új osztályt kap. Az óvodából az iskolába, vagy a negyedik osztályból a felső tagozatba indulás nagy váltást jelent a gyerekeknek, így nem lehet két hét után eredményeket elérni velük a mindennapi munka megszervezésében. Az iskolai rutin is hosszabb idő alatt alakul ki, hiszen a gyerekeknek is össze kell rázódniuk, a pedagógusnak is meg kell ismerni a gyerekeket. – Ezt a rendkívüli helyzetet egy kicsit ehhez hasonlíthatjuk. Hiszen eddig nem tudhattuk, hogy a gyerekeknek milyen digitális kompetenciáik vannak, mennyire fogják tudni a távoktatás csínját-bínját elsajátítani. A gyerekeknek is óriási alkalmazkodást igénylő folyamat volt ez a két hét, illetve a pedagógusoknak is – foglalata össze az elmúlt időszak nehézségeit az államtitkár. Vicsek Annamária azt javasolta a pedagógusoknak, hogy éppen ezért csökkenthetik egy picit az elvárásokat a gyerekek és saját maguk iránt is.

Rámutatott, az elkövetkező időszakban a szülők otthoni munkájának és a gyerekek otthonról való tanulásának zökkenőmentes koordinálásán kell dolgozni.

– A legfontosabb a mindenféle tevékenység és eszközhasználat közötti koordinálás, ami a kicsi gyerekek esetében talán még fokozottabb, hiszen az alsós gyerekek esetében a szülők tanulásba való bevonásának nagyobb szerep jut. Míg az idősebb korosztály, a felső tagozatos és a középiskolai korosztály jól tudja használni az eszközöket és a szülőkre itt nincs akkora szükség. Az ő esetükben a motiválásra kell figyelmet fordítani. Nehéz úgy instrukciókat teljesíteni, feladatokat megoldani, hogy nincs közvetlen kapcsolat a tanárral. A tananyag átadása legfőképp írásban, vagy videók formájában történik. A közvetlen, interaktív kapcsolat a tanár-diák között most hiányzik, pedig ez az egyik legfontosabb eleme a sikeres tanításnak, tanulásnak – mutatott rá Vicsek Annamária. Kiemelte, az egészségügyben, a gazdaságban és az életünk minden szegmensében most nehéz tervezni, nehéz olyan terveket, célkitűzéseket megfogalmazni, amelyek hosszú távon néhány hónapra előrevetítik, hogy milyen irányban kellene előrehaladnunk.

– Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy ami beindult az elmúlt két hét során, azt rutinossá, gördülékennyé váljon. Ami idővel biztos meg is történik, ehhez mindenkinek nagyon sok türelmet, toleranciát és megértést kívánok – mondta, majd azzal folytatta, hogy: – Nehéz tervezni, nem tudhatjuk, hogy a koronavírus-járvány hogyan alakul, meddig fog a rendkívüli állapot tartani, és ezért csak kerettervet tudunk kialakítani. A minisztérium jelenlegi álláspontja, hogy a záróvizsgát, vagyis a nyolcadik osztályosok „kisérettségijét” majd csak akkor tartjuk meg, amikor már vége lesz a rendkívüli állapotnak. Attól senkinek sem kell tartania, hogy online, vagy ismeretlen körülmények között kell záróvizsgázni. Bizonyossággal nehéz bármit is állítani, de feltehetően megvárjuk a záróvizsgával és az érettségivel is a járvány lejártát, legyen az júniusban, augusztusban, bármikor. A gyerekek rendes, tantermi körülmények között fognak majd záróvizsgázni – hangsúlyozta az államtitkár.

Addig viszont nemcsak a végzősök esetében, hanem minden osztályban fontos, hogy a gyerekek megfelelő számú osztályzatot kapjanak.

– A jelenlegi körülmények között nehéz a tanároknak objektíven osztályozni, hiszen nem tudhatjuk, hogy a diák mennyi segítséggel oldotta meg a feladatot. Szeretnénk bízni abban, hogy minden diák becsületesen és önállóan dolgozik otthon, így az a legfontosabb, hogy a gyerekek megcsinálják azokat a feladatokat, amiket a tanároktól kapnak, hiszen ez jelzi azt, hogy részesei a távoktatásnak, és amennyiben ők bejelentkeznek azokra a platformokra, amiket az iskola megadott, időben leadják az elvárt feladatokat, és azok a tanárok elvárásainak ilyen körülmények között megfelelnek, akkor a tanév végén a tanulók osztályzati lezárhatók lesznek, és nem kell majd külön pótvizsgázni augusztusban – mutatott rá Vicsek Annamária. Kiemelte, ugyanez vonatkozik az iskolai órák megtartására is. A tanárok azt az instrukciót kapták, hogy a lehető legtöbb órát, amit az órarend meghatároz erre a tanévre, illetve az adott osztályra, meg kell tartani.

– Természetesen vannak fontosabb prioritású tantárgyak, mint az anyanyelv, a matematika és azok a tantárgyak, amelyek a záróvizsgán szerepelnek: fizika, kémia, biológia, történelem, földrajz. Sajnos másodlagos tantárgyak most a képzőművészet, a zene és a testnevelés, de tudjuk, hogy ezek az órák a gyerekek személyiségépítésében nagyon fontosak, így nagy kár lenne, ha pont ezek az órák maradnának el. Meg kell találni a módját annak, hogy ezek az órák is megvalósuljanak. Természetesen a választott tantárgyaknak a megvalósítása, amelyeket nem számolnak be az átlagba, most harmadlagosak. Nem dől össze a világ, ha nem valósulnak meg. De a záróvizsga tantárgyaiból a tanárok felkészítő órákat is tartanak, tehát most ugyanígy elvárás lehet a gyerekek felé, hogy ezekben a felkészítő órákban is részt vegyenek – mondta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a záróvizsgával körülbelül egy időben szokott lenni a külön felvételi azokra a gimnáziumi tagozatokra, amelyek tehetséggondozónak számítanak, ilyen például az informatikai tehetséggondozó, ahol matematikából, vagy a matematikai, természettudományi tehetséggondozó, ahol értelemszerűen szintén van a felvételi, vagy a nyelvi gimnázium, ahol szintén az adott tantárgyakból felvételiznek a gyerekek, továbbá a sport- és művészeti középiskolák.

– Eddig az volt az álláspont, hogy a záróvizsgák után lesznek majd a felvételi vizsgák is. Ám az is elképzelhető, hogy ezek lebonyolítása még korábban meg fog történni, online. Ezzel kapcsolatban még vannak bizonytalanságok – mutatott rá az államtitkár, majd hozzátette, a szülők 2020. április 7-ig jelezhetik igényüket a http://prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs/ címen. Fontos tudni, hogy ez a kérdőív most nem tér ki arra, hogy milyen nyelven szeretne a tanuló felvételizni, és arra sem, hogy milyen nyelven szeretne majd a középiskolában továbbtanulni. Itt most a hangsúly inkább azon van, hogy felmérjék, mennyire vannak meg a családoknak a technikai lehetőségei arra, hogy a felvételi vizsgákat esetleg még a járvány ideje alatt online bonyolítsák le. Ez a kérdőív tehát csak egy előzetes lehetőség-felmérés. De mint minden fontos döntéssel kapcsolatban, most sem kell ez alapján következtetéseket levonni, vagy spekulálni, hogy mi lesz, hogyan lesz, hanem ebben az esetben is a minisztériumból a miniszter aláírásával rendelkező utasítás ad majd biztos instrukciót és információt a felvételi vizsga tényleges lebonyolítási módjáról.

Vicsek Annamária kitért az óvodai nevelésre és oktatásra is. Miután annak nincs konkrét tanterve, amit az óvodás gyereknek teljesítenie kellene, ezért az óvónők sincsenek olyan módon igénybe véve, mint a tanítók, hiszen nem kell nekik foglalkozásokat, vagy órákat tartani. Ám mindenféleképpen pozitív, ha az óvónő Viber-, illetve Facebook-kapcsolatban ad tanácsokat a szülőknek, hogyan teremthetnek a gyerekeknek olyan környeztet, amiben szabadon, kreatívan, önállóan játszhat, hiszen az óvodás gyereknek a legfőbb feladata és tevékenységi formája a játék, amin keresztül fejlődik, tanul is. Az óvodás gyerekek esetében a feladatlapok kitöltetése, a kötelező feladatok megoldatása, még ha iskola-előkészítős, akkor sem indokolt, hiszen sokkal hatékonyabb, fejlesztőbb hatású, ha megfelelő környezet megteremtésével játszani hagyjuk őt.

– Természetesen a tévé, a videók és egyéb műsoroknak a nézése megkönnyíti az otthonlétet, de fontos, hogy a szülők arra is odafigyeljenek, hogy a gyereknek megfelelő teret adjanak arra, hogy mozgásban, játékban feldolgozza azt, amit a műsorban megélt, megtapasztalt, hiszen a tévé és a videó nézése pusztán passzív befogadása a látottaknak, hallottaknak, ezért fontos, hogy a szülők megteremtsék a módját, hogy játékban, beszélgetésben, mozgásban lehetőséget adjanak ennek a feldolgozására – hangsúlyozta az államtitkár. Folytatta: – Az első osztályba való beiratkozás április elsején indul, mint mindig, ezúttal is, csak most a szülőknek nem kell személyesen bemenni az iskolába, hanem online az e-Közigazgatás oldalán tudják jelezni néhány napon belül, hogy melyik iskolába szeretnék a gyereküket beíratni. Ugyanígy működik az óvodába való beíratás is. Azt tudnám javasolni a szülőknek, akiknek gyereke szeptember elsejétől indulna iskolába vagy óvodába, hogy kövessék a felhívásokat. Online kell majd jelentkezniük, és a Tartományi, Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság jóvoltából a jövő héttől ez az applikáció is elérhető lesz magyarul. Akinek nincs ilyen hozzáférése, az adott iskola telefonján is jelezheti szándékát – mondta Vicsek Annamária.

A magyar nyelvű távoktatással kapcsolatban a következő címeken tájékozódhatnak:
Az Oktatási, Tudományügyi, Technológiai Fejlesztési Minisztérium honlapján a https://www.rasporednastave.gov.rs/obrazovanje-madjarski.php címen az iskoláknak kiküldött átiratok, utasítások, órarend és minden egyéb tudnivaló a koronavírus-járvány miatti, rendkívüli állapot alatti távoktatásról
A magyar nyelvű órák órarendje: http://mnt.org.rs/tavoktatas
A televíziós órák visszanézhetőek a https://pannonrtv.com/rovat/tavoktatas és a http://www.mnt.org.rs/tavoktatas-magyar-nyelven oldalakon
A tanárok további tananyagokat tölthetnek fel az oktatas.mnt.org.rs oldalra is.

Forrás: Magyar Szó, 2020. április 2.