„A sors ide csatolt bennünket…” | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

„A sors ide csatolt bennünket…”

Felszentelték Dr. Kiscsepcsényi Sántha György és felesége, Apatini Fernbach Zsuzsanna kolumbáriumát és emléktábláját a zentai Felsővárosi temetőben.

Az 1900-as évek első felében tevékenykedő sebész és politikus hamvait Budapestről hozták Vajdaságba, hogy itt helyezzék örök nyugalomra.

A megemlékezést a magyar himnusz nyitotta meg Baráth Hajnal Anna előadásában. Ezt követően Szeles Oszkár plébános felszentelte az emléktáblát. Dr. Sántha György életútját Gulyás László bácskossuthfalvi helytörténész méltatta: „Dr. Sántha György egy csodálatos ember, politikus, orvos, földbirtokos volt. Élete fűződik Bácskossuthfalvához, Szabadkához és Zentához is. Ő elsősorban orvosként lett kiemelkedően ismert személyiség. Amikor Budapestről Szabadkára került, már sebészként, nőgyógyászként elismerték, mint tapasztalt orvost.”

Az eseményen jelen volt dr. Pilaszanovich Ildikó Fernbach-ági leszármazott. Édesapjának nemcsak nagynénje volt Zsuzsanna, hanem keresztanyja is. Azonban sajnos a szoros családi kapcsolatok fokozatosan felbomlottak: „Közben jöttek a határzárak, és attól kezdve édesapám nehezen tudta tartani a kapcsolatot a családdal. ’51-ben halt meg Zsuzsa néni. Azt tudom, hogy az ő gyógykezelését, mivel apám is orvos volt, segítette. Gyöngyösi Kórház, Pécsi idegklinika - sokfelé próbált segíteni neki. A szálak sajnos elszakadtak, mert olyanok voltak a körülmények, tehát sem az informatika, sem az utazási lehetőségek nem voltak adottak.”

Dr. Sántha György dédunokája is jelen volt a megemlékezésen. Kiss Gábor elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy itt helyezték örök nyugalomra dédnagyapja hamvait: „1922-ben a délvidéki Magyar Párt alapítója és egyben vezetője is volt, később pedig az Országgyűlés felsőházi tagja. Tehát mindenféleképpen csakis egy eszménykép lehet számomra.”

A megemlékezés végén Verebes Krnács Erika és Baráth Hajnal Anna alkalmi műsorát tekinthették meg a jelenlevők, majd elhelyezték a kegyelet virágait az emléktáblánál. A hamvak végső nyugalomra helyezése a VMSZ, az MNT, a Keskenyúton Alapítvány és a család támogatásával valósult meg, valamint jelen voltak a zentai önkormányzat, a helyi pártok és szervezetek képviselői is.

Forrás: Pannon RTV