A „hideg napok” első áldozataira emlékeztek Csúrogon | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

A „hideg napok” első áldozataira emlékeztek Csúrogon

A 78 évvel ezelőtti „hideg napok” kezdetére, azaz a csúrogi razzia több száz áldozatára emlékeztek hétfőn a Topalov-raktárban. A magyar kormány támogatásának köszönhetően ma már múzeumként működő egykori vesztőhelyen megtartott közös ima után a Tisza-parti emlékműnél is fejet hajtottak a megjelentek az ártatlan áldozatok emléke előtt, ahol a tartományi kormány nevében dr. Milan Micić tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi titkárhelyettes mondott ünnepi beszédet.

– Emlékeznünk kell, mert létezésünket az emlékezés mélysége határozza meg. A mai megemlékezés és koszorúzás itt, a razzia áldozatainak Tisza-parti emlékműve előtt emlékezés az 1942 januárjában történtekre, emlékezés az ártatlanul megölt emberekre, de emlékezés egy bűnös, fasiszta ideológiára is, ami ennek a bűntettnek az elkövetéséhez vezetett. A razzia minden áldozata megérdemli azt, hogy egyénként és nemzetként is emlékezzünk rájuk azért, hogy ilyen szörnyűség soha többé ne történhessen meg – mondta többek között dr. Milan Micić.

A megemlékezés végén a tartományi kormány, a zsablyai önkormányzat, a csúrogi helyi közösség, a roma kisebbség és a Razzia 1942 Emlékegyesület képviselői, valamint a Magyar Nemzeti Tanács nevében mgr. Hajnal Jenő és a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Kovács Elvira, dr. Pásztor Bálint és Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselők is koszorúkat helyeztek el az emlékhelyen.

Forrás: Magyar Szó, 2019. január 8. 1. 4.