Topolya: A Rákóczi Szövetség 148 óvodást ajándékoz meg | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Topolya: A Rákóczi Szövetség 148 óvodást ajándékoz meg

Ajándékkal érkeztek Topolyára a Rákóczi Szövetség képviselői, a helyi kisóvodások pedig szintén ajándékokkal fogadták őket. A Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség közös együttműködése által a topolyai Művelődési Ház mozitermében 74 végzős óvodás kapott mesekönyvet és egy tábla csokoládét ajándékba a közelgő ünnepek alkalmából.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgatója elmondta, hogy a szervezet az átfogó programját a Felvidéken indította el 2004-ben, mivel ott sok magyar család szlovák iskolába íratta gyermekét, és ezen változtatni szerettek volna, ami sikerrel is járt. A mesekönyvet a topolyai község területén összesen 148 gyermek kapja meg ajándékba ezekben a napokban és van benne egy levél is, mely a szülőkhöz szól. Ebben a levélben arra hívják fel a figyelmet, milyen fontos az anyanyelvű oktatás, illetve, hogy hogyan támogatja a Rákóczi Szövetség a magyar iskolába járó kisdiákokat.

A Rákóczi Szövetség iskolakezdési ösztöndíja tízezer forintot tesz ki, illetve egy jó minőségű iskolatáskát is kap majd minden kisdiák, amikor megkezdi az általános iskolát. A Rákóczi Szövetség erőforrásai lehetővé tették azt, hogy az egész Vajdaságot bevonják az ösztöndíjprogramba. Hangsúlyozta, hogy egyszerű emberek, közéleti személyiségek, politikusok adományai tették lehetővé a programban foglaltak megvalósítását. A Rákóczi Szövetség már több mint harminc éve azon dolgozik, hogy összekovácsolja a Kárpát-medencei magyarságot. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a határon túli magyar nyelvű oktatásra. A támogatással arra szeretnék ösztönözni a szülőket, hogy gyermekeik számára az anyanyelvű oktatást válasszák. Az iskolaválasztási programon kívül a Rákóczi Szövetség számos programot dolgozott ki a felsősöknek, a középiskolásoknak és az egyetemistáknak.

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség vajdasági partnerszervezetével a Magyar Nemzeti Tanáccsal minden évben az első osztályba iratkozott tanulók részére ösztöndíjat adományoz. A 2019–2020-as tanévben már nem csak a szórványban élő magyar gyermekek részesültek támogatásban, hanem minden vajdasági első osztályos tanuló, aki magyar iskolában kezdte meg tanulmányait.

Jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke is, aki elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség hat éve működik szorosan együtt. Az MNT beiskolázási programja, valamint a Rákóczi Szövetség iskolaválasztási programja szorosan kapcsolódik egymáshoz és valójában ki is egészítik egymást. A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja összecseng az MNT Vackor programjával: mindkettő az anyanyelvű oktatást helyezi előtérbe, arra hívja fel a szülők figyelmét, mennyire fontos, hogy magyar iskolába írassák gyermeküket. Fontos, hogy a gyermek azon a nyelven tanuljon, amelyen otthon, a családban beszél, amelyen gondolkodik, álmodik, hiszen a gyermek ezen a nyelven tudja magát a legjobban, legkönnyebben kifejezni.

A beiskolázási időszakban – amely április elejétől május végégig tart – a Rákóczi Szövetség azokat a gyermekeket, akiket magyar iskolába iratnak be, egy jó minőségű iskolatáskával ajándékozza meg. Az MNT-től a magyar elsősök szeptember elsején megkapják a beiskolázási csomagot, a Rákóczi Szövetség pedig októberben ezeket az elsős kisdiákokat egyszeri, 10 ezer forintos támogatásban részesíti. A későbbiekben is számos program várja a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően a magyar diákokat, többek között anyaországi kirándulások, táborozások, annak lehetősége, hogy a nemzeti ünnepek alkalmából ellátogassanak az anyaország különböző nevezetes helyszíneire.

A Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai alkalmi ünnepi műsorral és saját készítésű alkalmi ajándékokkal köszönték meg a Rákóczi Szövetség és az MNT képviselőinek a gondoskodást és kívántak nekik kellemes ünnepeket.

Forrás: Vajdaság Ma