Nyelvhasználat és tankönyvek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Nyelvhasználat és tankönyvek

A köztársasági jogvédő kisebbségi múzeum alapítását kezdeményezi.

Az idén negyedik alkalommal vett részt a nemzeti tanácsok koordinációjának ülésén Zoran Pašalić köztársasági jogvédő. A felek Belgrád, Bosilegrad és Novi Pazar után tegnap Szabadkán találkoztak és megvitatták a szerbiai nemzeti kisebbségek, illetve nemzeti tanácsaik legégetőbb problémáit, továbbá terveket fogalmaztak meg a jövőbeni tevékenység vonatkozásában. Az egyeztetésen Ivan Bošnjak, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium államtitkára is részt vett. A 23 nemzeti tanácsból 15 képviseltette magát.

Gergely Árpád felvétele

Mgr. Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének elmondása szerint a köztársasági jogvédő szabadkai látogatása arról árulkodik, hogy új gyakorlat alakult ki az emberi és kisebbségi jogok, illetve azok védelmének tekintetében. A látogatás célja megvitatni, miként lehet haladéktalanul orvosolni a kisebbségi jogok csorbulását, tette hozzá Hajnal Jenő, mondván, hogy a nemzeti tanácsok korábban ilyen szinten és módon nem élhettek ezzel a lehetőséggel.

– Azt tapasztaljuk, hogy akármennyire is nyilvánvalóak a kezelendő kérdések,  törvényes szempontból már kevésbé jelképeznek problémát, hiszen a törvényes keret meglehetősen rendezett. Ennek vonatkozásában elég csak felidézni, hogy 2018 második feléig szinte mindegyik emberi és kisebbségi joggal kapcsolatos jogszabályt módosítottak. A fennakadások az alkalmazás területén merülnek fel. Az emberi jog valójában hozzáállás és kultúra kérdése. Az alapvető kérdés az, hogy a többség miként viszonyul az emberi és a kisebbségi jogok megvalósításához, és hogy miként tekint a kisebbségekre. Vajon egy ország és vezetése problémaként vagy előnyként éli meg a kisebbségek jogait, ez a lényegi kérdés. Az, hogy ma a jogvédő és az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium államtitkára is jelen van, arról árulkodik, hogy fontossá váltak Szerbiában a kisebbségi jogok, illetve alkalmazásuk. Értékelésem szerint nemcsak a problémákat kell összefoglalni, hanem azokra megoldást is kell találni. A következő év vonatkozásában egy újabb kisebbségi cselekvési tervet lenne érdemes kidolgozni. A Magyar Nemzeti Tanács szempontjából a legkomolyabb problémákat a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén véljük felfedezni. Ehhez kapcsolódóan számos észrevételről tudunk, például az állami hivatalok és a kataszterek gyakorlatának a vonatkozásában – fogalmazott Hajnal Jenő.

Az MNT szempontjából a legkomolyabb problémákat a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén véljük felfedezni – fogalmazott Hajnal Jenő(Gergely Árpád felvétele)

A koordináció találkozóján a nemzeti tanácsok képviselői oktatási kérdésekről is döntöttek, valamint arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a köztársasági kisebbségi költségvetési alapban rendelkezésre álló összegek pályázat útján történő kiosztásakor az oktatást helyezik előtérbe – mondta a folytatásban Hajnal Jenő a sajtónak nyilatkozva, emlékeztetvén, hogy az említett alapnál a nemzeti kisebbségeket képviselő intézmények és alapítványok pályázhatnak. Mint kiderült, arról is megállapodás született, hogy hamarosan egyeztetésre kérik fel az oktatási minisztert, egyebek mellett a nemzeti kisebbségek nyelvén kiadott tankönyvek témájában.

A negyedévenkénti egyeztetés célja, hogy a nemzeti közösségeket érintő problémákat minél gyorsabban lehessen orvosolni – erősítette meg Zoran Pašalić köztársasági jogvédő, kiemelvén, hogy az idén eddig 24 javaslat hangzott el ebben a témában, ez pedig jóval több, mint korábban. Az elmúlt időszakban a nemzeti közösségek képviselői 1600 alkalommal fordultak a jogvédő hivatalához, elsősorban a hivatalos nyelv- és íráshasználat vonatkozásában, közölte a jogvédő, nyomatékosítván, hogy a nemzeti tanácsok képviselőivel való találkozókon a jövőbeni cselekvési terveket fogalmazzák meg.

Az elmúlt időszakban a nemzeti közösségek képviselői 1600 alkalommal fordultak a jogvédő hivatalához, elsősorban a hivatalos nyelv- és íráshasználat vonatkozásában – közölte többek között Zoran Pašalić köztársasági jogvédő(Gergely Árpád felvétele)

– A nemzeti kisebbségi közösségek mindig is hozzájárultak Szerbia megerősödéséhez, mind a kultúra, mind a gazdaság vagy a politika tekintetében. Éppen ezért a jogvédő hivatala kezdeményezte, hogy a nemzeti kisebbségi közösségek kiemelkedő képviselőinek emlékére múzeum alakuljon. Ez az intézmény azoknak adózna tisztelettel, akik valamilyen módon hozzájárultak Szerbia fejlődéséhez az elmúlt évszázadokban. Reméljük, hogy az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium támogatja javaslatunkat – taglalta Zoran Pašalić.

Ivan Bošnjak, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium államtitkárának értékelése szerint az elmúlt egy évben sikerült a korábbiakhoz képest elérhetőbbé tenni a kisebbségi jogokat a nemzeti kisebbségi közösségek képviselői számára. Mint hozzátette, reméli, hogy a döntéshozók a hatalom mindhárom szintjén felismerik, hogy tevékenységük középpontjában a polgárok érdekeinek kell állniuk. A következő év tekintetében terv az együttműködés folytatása – emelte ki Ivan Bošnjak, mondván, hogy 2020-ban valamelyik másik nemzeti tanács veszi át az MNT-től a nemzeti tanácsok koordinációja elnöklőjének tisztségét.

Forrás: Magyar Szó 2019. december 13. 1. 4.