Vajdasági hangversenykörúton a Kaláka együttes | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Vajdasági hangversenykörúton a Kaláka együttes

A turné első állomása Bajsa volt, ahol zsúfolásig megtelt a helyi evangélikus templom érdeklődőkkel. A budapesti együttes a körútja során tizenhárom vajdasági településen lép fel öt nap alatt.

A karácsonyi hangverseny számos érdeklődőt vonzott a helyi evangélikus templomba. Oroszi Ibolya a kezdetektől követi a Kaláka pályafutását, de most először látta élőben zenélni az együttest: „Szerintem ez egy nagyon jó ötlet volt, mert itt nagyon sok olyan ember van, aki nem tud eljutni. Itt pedig meg tudják nézni.”

A műsorban régi egyházi énekek, karácsonyi versekre íródott Kaláka-dalok és népdalok is elhangoztak a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című lemezről. A Kaláka együttes minden évben legalább egy hetet a határon túli magyarlakta területen tölt.

Gryllus Dániel, vezető, Kaláka együttes: „Nagyon sokan szerették, és készítettünk belőle egy színházi előadást. Azóta minden évben járunk házról házra, templomról templomra. Úgy határoztunk, hogy minden évben arra törekszünk, hogy a jelenlegi Magyarország határain kívül élő magyar közösségekbe is eljussunk.”

A Kossuth-díjas Kaláka együttes a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében látogatott el Vajdaságba. A hangversenykörutat 20 éve folyamatosan megszervezik.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Négy-öt évente megszervezzük ezt a hangversenykörutat. 1999-ben először, akkor advent időszakában a háborús bombázások utáni időszakban jöttek el. Azóta folyamatosan szervezzük mindezt, negyvennégy településre jutottak el és most a tizenhárommal együtt már ötven felett vannak azok a helyek, örömteli pillanatok, ahova eljutott a Kaláka együttes.”

Az együttes délvidéki körútján a többi között Maradékra, Bácsföldvárra, Kispiacra és Palicsra is ellátogat.

Forrás: Pannon RTV