Tankönyvgondokról az MNT-ülésen | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Tankönyvgondokról az MNT-ülésen

Javarészt oktatáshoz fűződő beterjesztések szerepeltek a Magyar Nemzeti Tanács kilencedik rendes ülésének napirendjén. A tanács ezúttal is határozatokat fogadott el a vajdasági iskolákban megnyitott, 15 főnél kisebb létszámú tagozatok vonatkozásában, de több magyar nyelvű tankönyvvel kapcsolatban is állást foglalt. Utóbbi témához kapcsolódóan megvitatta a tankönyvellátásban felmerült problémákat.

Ma megtartott ülésén az MNT 5 kiadóház, nevezetesen a Belgrádi Tankönyvkiadó Intézet, a Bigz Kiadó Kft., a Klett Kiadó Kft., a Gerundium Kiadó Kft. és a Novi Logos Kiadó Kft., gondozásában megjelent tizenegy tankönyvet, továbbá hat munkalapot és egy taneszközt véleményezett. Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnökének elmondása szerint a véleményezési kérelmek július 8-a és augusztus 16-a között érkeztek meg az MNT hivatalába. Igyekeztek minden tankönyv esetében betartani a határidőket, vagyis az MNT minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a tankönyvek idejében a gyerekekhez kerüljenek – tette hozzá Jerasz Anikó.

A folytatásban felszólaló dr. Novák Anikó a javaslatok támogatásáról biztosította a tanácsot, majd kifejtette: a tankönyvekkel előállt helyzet kapcsán senkit nem kíván hibáztatni az MNT illetékesei közül, mivel értékelése szerint rendszerbeli, országos szintű problémáról van szó, amely részben a stratégiai tervezés hiányára vezethető vissza. Az viszont feltűnt – jegyezte meg Novák Anikó –, hogy a nyár folyamán az MNT tisztségviselői még optimista hangnemben biztosították az érintetteket a tankönyvellátás zavartalanságáról. Ezért arra kéri a tanácsot, hogy az éppen aktuális tényekkel összhangban tájékoztassa a közvéleményt – mondta Novák Anikó.

Petkovics Márta, az Oktatási Bizottság tagja, aki három éve koordinálja a tankönyvekkel kapcsolatos folyamatot, úgy értékelte, hogy az MNT vonatkozó rendszere egyre jobb.

– A most aktuális hetedik osztályos tankönyvekkel kapcsolatban elmondhatom, hogy az MNT például már elküldte a magyar nyelv és irodalom tankönyv szerzőire vonatkozóan a kérelmét a Magyar Tanszéknek, de az oktatási miniszternek is továbbítottuk a kérelmet, hogy indítsa el a tankönyvírás folyamatát. Emellett megkaptuk az általános iskolák nyolcadik osztályai és a gimnáziumok harmadik osztályai vonatkozásában felállított munkacsoportok tagjait. Ők dolgozzák ki majd az új tantervet. Azt tudni kell, hogy csak a tanterv kidolgozása után kezdődhet a tankönyvírás folyamata – taglalta Petkovics Márta, majd megjegyezte, hogy a csúszás az esetek többségében a kiadónál merül fel, ezt azonban nem tudja befolyásolni az MNT.

A téma kapcsán a saját elmondása szerint 28 éve tankönyvterjesztéssel foglalkozó Szlákó József tanácstag is felszólalt, mondván, hogy a tankönyvekkel kapcsolatos problémák nem új keletűek. Értékelése szerint az MNT mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerekek idejében megkapják a tankönyveket. Szlákó Józsefnek szintén az a tapasztalata, hogy a nehézségek gyökerét részben a kiadóházaknál kell keresni.

– Viszont az is tény, hogy a minisztérium meghozza az új tantervre vonatkozó döntést, ám nem biztosít elegendő időt az új tankönyvek kidolgozására. Többször elmondtuk már, hogy az új tanterv elrendelését követően több időt kellene előirányozni a tankönyvek kidolgozására. Az MNT az idén a korábbiakhoz képest sokkal erélyesebben állt hozzá a kérdéshez, ezért hiszem, hogy jövőre már jobb lesz a helyzet – fogalmazott Szlákó József.

Az oktatási kérdések mellett a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, továbbá a Zentai Történelmi Levéltár és Topolya Község Múzeuma jövő évi munkatervei is napirenden szerepeltek. A Cnesa tervezett tevékenységével kapcsolatban Nadrljanski Tornai Erika igazgató elmondta, hogy az intézmény mind a kultúra, mind az iskolarendszeren kívüli oktatás tekintetében folytatni kívánja eddigi tevékenységét. A közeljövő tevékenységével kapcsolatban elmondta, hogy az idén szervezik meg először a színházi-nevelési órákat, amelyeket később is folytatni terveznek. Az intézmény oktatási kínálata közül a nyelvi képzések a legnépszerűbbek, de számítástechnikai, alapszintű informatikai és szabó-varró képzések is szerepelnek a Cnesa kínálatában – emelte ki Nadrljanski Tornai Erika.

A Zentai Történelmi Levéltár a korábbiakhoz hasonlóan jövőre is folytatni tervezi a levéltáron kívüli anyag védelmét, továbbá az iratanyag átvételét, rendezését és kutathatóvá tételét, valamint iratmásolatok és bizonylatok kiadását – derült ki ifj. Fodor István igazgató felszólalásából, mint ahogyan az is, hogy 2020-ban várhatóan 300 iratfolyóméter átvételére kerül sor.

Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeuma igazgatójának beszámolója szerint az intézmény több évfordulóra is készül, egyebek mellett Danilo Kiš születésének 85. évfordulójáról, valamint B. Szabó György irodalomtörténész, képzőművész születésének 100. évfordulójáról emlékezik meg különböző rendezvények keretében. A múzeum programjába egy nemzetközi kiállítást is szeretnének beemelni, a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza halála 100. évfordulójának alkalmából összeállított kiállítását – tette hozzá Gazsó Hargita.

KÖSZÖNET AZ MNT-NEK

Az ülés kezdetén Bodzsoni István, a Pannon RTV-t, a Szabadkai Magyar Rádiót és a pannonrtv.com-ot működtető Pannónia Alapítvány igazgatója kért szót, annak kapcsán, hogy az alapítványt augusztusban a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal tüntették ki. A szintén augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Bodzsoni István köszönetet mondott Hajnal Jenő elnöknek és az MNT-nek az eddigi támogatásért, kifejtvén: az MNT bizonyította, hogy jó hátteret tud biztosítani a vajdasági magyar média működéséhez. Reméli, hogy ez az együttműködés a jövőben is gyümölcsöző marad – tette hozzá Bodzsoni István.

Forrás: Magyar Szó, 2019. október 12. 13. 1. 5.