Mirović: Proslava Svetog Ištvana potvrda izvanrednih odnosa naša dva naroda | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Mirović: Proslava Svetog Ištvana potvrda izvanrednih odnosa naša dva naroda

Svečanom akademijom večeras je u Novom Sadu, obeležen nacionalni praznik mađarske nacionalne manjine, Sveti Ištvan.

Čestitajući praznik pripadnicima mađarske nacionalne manjine, Svetog Ištvana, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je da je Skupština Vojvodine donela odluku da se upravo ovaj dan izdvoji kao datum od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu manjinu, a time i za AP Vojvodinu u celini, što je potvrda, kako je rekao, izvanrednih odnosa naša dva naroda.

"Čast je biti sa vama večeras. Sledićemo uzore i primere koji nas spajaju i koji potvrđuju da je put saradnje i međusobnog poverenja i uvažavanja jedini i najbolji put za našu budućnost", kazao je predsednik Mirović.

Naša saradnja u Pokrajinskoj vladi, Skupštini AP Vojvodine ali i u lokalnim samoupravama širom AP Vojvodine ušla je u četvrtu godinu. Vodimo zajedno politiku konkretnih dela za građane bez obzira na veru i naciju, kazao je predsednik Mirović.

"Najvažnija naša snaga jesu zajednički uzori iz prošlosti na koje danas podsećamo, a najvažnija poruka naše sadašnjosti i budućnosti jeste poruka solidarnosti, jednakosti i velike radinosti koja će našu zemlju približiti razvijenijim i uspešnijim zemljama", rekao je predsednik Mirović.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal čestitao je praznik pripadnicima mađarske nacionalne manjine i podsetio da je današnji praznik deo duga prema kralju Svetom Ištvanu.

"Hvala svima jer smo se večeras prisetili velikog državotvorca koji je postavio temelje mađarske državnosti", istakao je Hajnal.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

Mađari u Mađarskoj, ali i u okruženju i dijaspori, danas proslavljaju najveći nacionalni praznik, posvećen osnivaču mađarske države i prvom kralju Ištvanu, posthumno promovisanom u sveca.

Izvor: Radio-Televizija Vojvodine